/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder chassidisk?

Hur uttalas chassidisk?

  1. [sha-]

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

Liknande ord till chassidisk

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är memetekel en synonym till omen?

Hur används ordet chassidisk?

  1. Enligt en chassidisk sägen var den enda själ som motstod frestelsen att smaka på den förbjudna frukten från Kunskapens träd just Baal Shem Tovs själ.
  2. Hans far var en chassidisk rabbi och hans äldre syster var lärare i hebreiska.
  3. En ultraortodox chassidisk judisk familj i Göteborg ställer frågan på sin spets när de begär undantag från skolplikten för sina barn.
  4. Barnen skall be ett trettiotal böner varje dygn under ledning av fadern som är chassidisk rabbin.
  5. Känslomässigt kompliceras frågan av att det gäller en chassidisk familj.
  6. Rebbe är ett begrepp som kommer från Yiddish och är beteckningen för en chassidisk högt uppsatt religiös ledare som även fungerar som en andlig rådgivare.
  7. I november 2007 fick Eisenberg en roll i indie-komedi-dramafilmen Holly Rollers, där han spelade en chassidisk jude som luras till att bli ecstasy-langare.
  8. I den kabbalistiska litteraturen och dess derivat, chassidisk litteratur, ses Satan som en av Guds åklagare, vars uppgift är att locka människan till synd och sedan vända och anklaga syndaren.
  9. Men att sonen till en judisk timmerhandlare och sonsonen till en chassidisk rabin skulle komma spela en så stor roll så länge i samtidshistorien, var det förstås ingen i den på 30-talet polska lilla staden Wiszniew som kunde förutse.
  10. Sedan förföll den igen, och återuppbyggdes än en gång, av chassidiska judar.
  11. Sedan andra världskriget har familjer inom den stora chassidiska judiska gemenskapen i Antwerpen dominerat Antwerpens diamanthandel.
  12. Utöver de obligatoriska bönerna förekommer många frivilliga andaktsbruk i den enskilda bönen, inte minst i chassidiska miljöer.
  13. Shtreimel är en traditionell hatt, tillverkad av rävpäls, som bärs av chassidiska judar på sabbat och helgdagar.
  14. Sedan några decennier tillbaka experimenterar den judiska förnyelserörelsen med att blanda chassidiska och reformjudiska inslag i bönegudstjänsterna.
  15. Staden är också en viktig pilgrimsort för chassidiska judar då rabbi Nachman av Breslov är begraven där.
  16. Uman har efter Ukrainas självständighet blivit en viktig pilgrimsort för chassidiska judar då rabbi Nachman av Breslov är begraven där.
  17. Tjernivtsis förorten Sadhora är en historisk plats av stor betydelse för de många chassidiska judar som fanns i Ukraina före världskrigen.
  18. Uppskattningsvis vallfärdar årligen över 20 000 chassidiska judar av den breslovska inriktningen till hans grav vid tiden för det judiska nyåret.
  19. Inflyttningen av ultra-ortodoxa judar har dessutom ökat i kransområden runt New York City under senare år — en effekt av höjda bostadspriser i traditionellt chassidiska innerstadsdelar som Brooklyn och Queens.
  20. Det finns ett stort antal olika mer eller mindre definierade stilar, exempel vis inom chassidiska grupper kan de vara en del av identifikationen för anhängare.
  21. Han skildrade livet i den östjudiska världen i talrika noveller och dramer, präglade av den chassidiska fromhetens föreställningsvärld, stundom skrivna på hebreiska, stundom på jiddisch.
  22. I New York finner man det chassidiska inslaget främst i Williamsburg, Boro Park och Crown Heights, Brooklyn och i flera särskilda samhällen i Upstate New York.
  23. Uppskattningsvis vallfärdar årligen över 20 000 chassidiska judar av den breslovska inriktningen till hans grav vid tiden för det judiska nyåret, det vill säga i september eller oktober.
  24. Den bildades av Rabbi Meir Kahane i New York år 1968, dess syfte enligt dem själva var att skydda chassidiska judar från trakasserier i Brooklyn, och att protestera mot antisemitism i området.
  25. På samma sätt ser den kabbalistiska och chassidiska traditionen på Satan ; hans uppgift är att fresta oss så gott han kan och vända och anklaga oss, men innerst inne är hans önskan att vi ska stå emot hans frestelser.
  26. Wills flickvän blir sedan kidnappad av medlemmar av den chassidiska kolonin i Crown Heights, en stadsdel i New York, och här drar en härva igång i form av kodade sms och kryptiska gåtor som ska hjälpa Will att återfinna sin kidnappade hustru.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Anders
  Svensk variant av det grekiska namnet Andreas: man eller manlig.
 • Andreas
  Grekiskt namn som betyder man eller manlig.
Besläktade namn: Nanne, Antti, Antero, Ante, Andy, Andris, Andrew, Andres, Andrej, Andras

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs chassidisk?

adjektiv
positiv en chassidisk
ett chassidiskt
den|det|de chassidiska
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2