Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Vad betyder cimbrisk

Vad betyder cimbrisk?

  1. kimbrisk || -t

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?
Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Hur används ordet cimbrisk?

 1. En cimbrisk slav sändes nu att döda honom i fängelset, men Marius stirrade på slaven och vrålade: " Vågar du döda Marius? ".

  Syvs första språkskrift är Nogle betænkninger om det cimbriske sprog (1663) ; dessa handlar om de germanska språkens ursprung och släktskap, om bokstäver och runor, om rättskrivning (med anledning av sina rättskrivningsförslag kom Syv i strid med Henrik Gerner), om bland annat lånord och diktkonst ; som tillägg meddelas några av Syvs egna Vers om adskillige ting, däribland några av de äldsta danska sonetterna (" klingerim"), herdedikter och epigram.

  Den kallas också för cimbriska halvön, Jylland-Holsten eller Jylland-Slesvig-Holsten.

  Han studerade kymriska, och skrev sin doktorsavhandling i Leipzig med rubriken " Bidrag till en grammatik över det cimbriska språket".

  Zimbriska (uttalas «tsimbriska », skrivs också cimbriska, men får inte förväxlas med kimbriska) är ett språk som talas av zimberna i en del isolerade alpinska språköar i norra Italien.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Rösta på användares bidrag

Är hinta en bra synonym till ordet tipsa?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Valdemar

  Nordisk variant av det ryska namnet Vladimir: världens herre.

  Volmar

  Lågtysk form av det nordiska namnet Valdemar, som kommer från det ryska namnet Vladimir: världens herre.

  Besläktade namn: Valde, Valle, Vladimir, Volmer

  Hur böjs cimbrisk?

  adjektiv
  positiven cimbrisk
  ett cimbriskt
  den|det|de cimbriska