<
Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Vad betyder colombiansk

Vad betyder colombiansk?

<

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Hur används ordet colombiansk?

 1. En ecuadoriansk armélöjtnant och fem medlemmar av en beväpnad colombiansk grupp dödades på torsdagen i strider i ett gränsområde mellan länderna.

  Det var tio år sedan sist som en colombiansk president besökte Argentina; de två länderna ligger långt ifrån varandra politiskt.

  Här har han ansvarat för en colombiansk internetsajt.

  bland annat var Lotta Schelin helt fri med målvakten men fick inte fart på bollen som slogs undan nära mållinjen av en colombiansk försvarare.

  Advokaterna anser att den militära överenskommelsen skulle diskuterats av kongressen eftersom det handlade om att förlägga främmande soldater på colombiansk mark.

<

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Daniela

  Femininum av det hebreiska namnet Daniel: Gud är min domare.

  Daniel

  Hebreiskt namn som betyder Gud är min domare.

  Besläktade namn: Dana, Danny, Dan

  Hur böjs colombiansk?

  adjektiv
  positiven colombiansk
  ett colombianskt
  den|det|de colombianska