/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder cyanobakterie?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

cyanobakterie är sammansatt av

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är hädare en synonym till heretiker?

Hur används ordet cyanobakterie?

  1. Prochlorococcus är en väldigt liten havslevande cyanobakterie med en ovanlig pigmentering, klorofyll b.
  2. Först i mikroskop ser man vilken art av cyanobakterie det är (kan ofta vara en blandning).
  3. – Det är en sån cyanobakterie som kan bilda väldigt starka gifter, som nervgifter och levertoxiner, säger Helene Annadotter.
  4. Nu har provtagning genomförts och det är enligt Luleå kommun bekräftat att det handlat om en cyanobakterie som kan producera gifter.
  5. Resultaten tyder på att kloroplasten från början var en cyanobakterie och att mitokondrien har utvecklats från en bakterie.
  6. 1996 uppäcktes en cyanobakterie, Acaryochloris marina, av Shigeto Miyachi, som hade över 90 % klorofyll d (resten var klorofyll a).
  7. (huvudsakligen en sporsäcksvamp och ofta också en jästsvamp) och en alg, eller ibland en cyanobakterie(tidigare kallade blågröna alger).
  8. Flera restauranger i Skandinavien använder till exempel alger för att tillsätta havssmak eller renlav, som uppstår ur ett symbiotiskt förhållande mellan svamp och en alg eller cyanobakterie.
  9. Dessa bildningar kallas cephalodier och uppkommer då lavens svampkomponent har förenats med en blågrönalg (cyanobakterie) istället för med en grönalg (se beskrivning i stycket ovan).
  10. – Om man tänker att cyanobakterie tycker jättemycket om tempratur, ” Dom like it hot ”, det betyder att en ökad temperatur i Östersjön kan ge en längre perioder, säger Catherine Legrand, professor i marinekologi.
  11. Man har med andra ord tillgång till andra metoder för att observera dygnsrytm hos en människa än vad man har för att observera dygnsrytm hos en cyanobakterie.
  12. Man fångade acocil, en liten och vanligt förekommande räka i sjön Texcoco och skördade spirulina (tecuitlatl), en cyanobakterie, som man formade till kakor som var rika på flavonoider.
  13. En viktig förutsättning för växternas utveckling inträffade för ungefär 1,5 -2 miljarder år sedan, när en eukaryotisk organism fångade in en cyanobakterie som levde vidare inne i dessa celler och vidareutvecklades till det som nu är kloroplast.
  14. Kännetecknande för släktet är att de ingående lavarna vanligen har en storbladig bål och trivs i nederbördsrikt klimat samt att lavsymbiosen ofta involverar tre komponenter, en svamp, en grönalg och helt eller delvis även en cyanobakterie (tidigare kallade blågröna alger), istället för bara två komponenter som hos många andra lavar.
  15. Vid samma undersökning påträffades den sällsynta kolonibildande cyanobakterien sjöhjortron och dess nära släkting sjöplommon.
  16. Övergödningen tillsammans med det allt tunnare ozonskiktet gynnar den giftiga cyanobakterien Nodularia spumigena, som även kallas för mördaralg.
  17. I sina celler kan cyanobakterien bilda gasblåsor, med hjälp av dessa kan de reglera sin flytförmåga.
  18. En organism som frodas i övergödda vatten är cyanobakterien även känd som den blågröna algen, den är giftig att förtära och kan orsaka hälsoproblem om den kommer i kontakt med dricksvatten.
  19. Detta genom att identifiera cyanobakteriens dna.
  20. Lyckas forskarna ringa in cyanobakteriens genetik, kan myndigheter slå larm om giftiga alger, långt innan de hopar sig.
  21. Den av de olika hypoteserna som har flest anhängare är att en ” sammansmältning ” av två organismer varav den ena är en svavel-/heliobakterie med liknande fotosyntes som cyanobakterierna (och växternas) och den andra, exempelvis bakterien Chloroflexus,dock enbart då man ser till fotosyntesen och ej till cyanobakteriens andra egenskaper och uppbyggnad.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Linus
  Latinskt namn med oviss betydelse, eventuellt grekiskt ursprung.

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs cyanobakterie?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en cyanobakterie cyanobakterien cyanobakterier cyanobakterierna
genitiv en cyanobakteries cyanobakteriens cyanobakteriers cyanobakteriernas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2