/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder cytologisk?

Hur uttalas cytologisk?

  1. [-lå:g-]

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

Liknande ord till cytologisk

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är memetekel en synonym till omen?

Hur används ordet cytologisk?

  1. Hon borde även ha sett till att sända förändringar för cytologisk undersökning för att kunna få en säker diagnos.
  2. Blåssköljvätska togs rutinmässigt för cytologisk undersökning.
  3. Är det röntgenologens uppgift att skicka patienter till cytologisk punktion?
  4. Via ett tunt rör som förs in via yttre modermunnen kan endometrieceller aspireras och skickas för cytologisk undersökning.
  5. Cystan punkterades och cystinnehållet aspirerades och skickades för cytologisk analys.
  6. Kombination av flera markörer och samtidig cytologisk undersökning kan möjligen förbättra differentialdiagnostiken ytterligare när det gäller att skilja benign från malign etiologi.
  7. Författarna för fram många argument för cytologisk screening.
  8. Screening med långa intervall ställer särskilt höga krav på att provtagning och cytologisk diagnostik är korrekta.
  9. Tidig diagnostik med cytologisk undersökning av urin eller blåssköljvätska har föreslagits men har i Sverige inte etablerats i screeningsammanhang.
  10. Diagnos ställs via cytologisk undersökning och antikroppstest.
  11. Kvinnor från 23 till 29 år ska även i fortsättningen erbjudas cellprov med cytologisk provtagning.
  12. Diagnos ställs genom cytologiskt prov av benmärg som används för underlag för genetisk och cytologisk analys.
  13. Cellulärt ödem, cloudy swelling, är en cytologisk förändring som kan ses i viss sjuk eller skadad kroppsvävnad.
  14. På 1950-talet introducerades även medicinsk behandling av tumörer och cytologisk diagnostik och vid sidan om strålbehandling infördes nu kemoterapi på Radiumhemmet.
  15. Vidare undersökte han crossing-over-processens cytologiska underlag och i samband därmed kromosomernas finstruktur.
  16. Hans cytologiska och experimentella ärftlighetsundersökningar gjorde hans namn till ett av de ledande inom dessa områden.
  17. Papanicolaous test kan användas för att hitta cytologiska bevis på HPV-infektioner i livmoderhalsen eller ändtarmen.
  18. Dysplasi är karakteriserat av cytologiska förändringar av epitelceller i malign rättning dock utan tecken på invasion i omgivande stroma.
  19. Levern kan i tidiga stadier vara förstorad med cytologiska förändringar i det stadium som kallas fettlever, men minskar sedan vanligen i storlek.
  20. Vid en kvalitetskontroll har Laboratoriemedicin i Västerbotten, som driver den patologiska och cytologiska verksamheten även i Jämtlands län, upptäckt att vissa gynekologiska cellprover tagna på kvinnor i Jämtlands län felbedömts.
  21. Strasburger var mycket framstående som föreläsare och undervisare, och Bonninstitutet var därför flitigt besökt även av utländska botaniker inom det histologiska, särskilt det cytologiska, facket.
  22. Dessutom utgav han även på andra zoologiska områden cytologiska arbeten, Histologische Beobachtungen an der Haut der Kröte (1905) och Die Muskelentwicklung von Vanessa urticæ (1914).
  23. Hon övervakar fostret och kvinnan under graviditeten, kontrollerar kvinnans hälsa och preventivmedelsbehov när kvinnan inte önskar bli gravid och tar cytologiska prover för att screena vissa cancerformer.
  24. Zacharias författade däri en stor mängd hydrobiologiska arbeten, mest zoologiska, och idkade under de sista åren även histologiska och cytologiska undersökningar, som dock endast till ringa del hann publiceras.
  25. Han använde vidare, ej blott i morfologin, utan även i cytologin experimentella metoder och leddes därigenom till biokemiska undersökningar av bland annat kromosomerna samt tillämpade finare cytologiska undersökningar även inom växtpatologin.
  26. Hans första beskrivning av den cytologiska metodens användning för diagnos av livmoderhalscancer 1928 blev inte allmänt accepterad eftersom det var omöjligt vid den där tiden att diagnostisera cancer bara med ett cellprov.
  27. Diagnos ställs genom cytologiskt prov av benmärg som används för underlag för genetisk och cytologisk analys.
  28. Nordenskiöld behandlade särskilt spindelordningen Acari (kvalster) i systematiskt, jämförande morfologiskt och cytologiskt avseende, Zur Morphologie und Systematik der Hydrachniden (1898), Zur Anatomie und Histologie von Ixodes reduvius (I – III, 1908 – 11).

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Barbro
  Svensk variant av det grekiska namnet Barbara: främling eller icke-grekisk kvinna.
 • Barbara
  Grekiskt namn som betyder främling eller icke-grekisk kvinna.

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs cytologisk?

adjektiv
positiv en cytologisk
ett cytologiskt
den|det|de cytologiska
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2