/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder daoism?

  1. taoism kinesisk religionsform som bygger på dao || -en

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

Liknande ord till daoism

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är hemlistisk en synonym till cesur?

Hur används ordet daoism?

  1. De flesta minoriteter har dessutom egna språk Religion: de traditionella trossystemen är daoism (taoism), konfucianism och buddism.
  2. Dessa tankar kopplas ofta ihop med daoism.
  3. Läror som konfucianism, daoism, mohism och legalism uppkom under denna tid.
  4. Kinesisk alkemi förknippas framför allt med daoism och visar många likheter med europeisk alkemi.
  5. Den sökte förena den världstillvända konfucianismen med en metafysik inspirerad av buddhism och daoism.
  6. Sima Tan själv var anhängare till Huang Lao, som förespråkade en Hantida form av daoism.
  7. Kinesisk folktro, med en uppsjö av gudar, odödliga, andar och annat övernaturligt, brukar ofta förknippas med daoism.
  8. Likväl slog hans idéer rot i huvudfårans kinesiska tankevärld och sporrade nytt intresse för daoism och buddhism.
  9. Den amerikanska konstnären Agnes Martins, " den mest berömda okända konstnären i Amerika ”, måleri är starkt influerad av daoism.
  10. Det är en analys av den tidens sex mest betydande filosofiskolor: konfucianism, daoism, legalism, mohism, terminalism och naturalism.
  11. Dessa inkluderar kristendom, islam och judendom, liksom inhemska kinesiska religioner som schamanism, förfädersdyrkan, konfucianism, daoism och olika former av buddhism.
  12. Motiven är mångsidiga och visar scener som skildrar teman med kopplingar till vajrayana (tantrisk buddhism), daoism och konfucianism ibland kombinerade.
  13. Många av de kinesiska tankeskolorna har sina rötter i den oroliga tiden i slutet av Zhoudynastin, exempelvis konfucianism, moism, daoism, legalism, och ordskolan.
  14. De tidiga kinesiska tankeskolorna har sina rötter i orostiden i slutet av Zhoudynastin, främst konfucianism, daoism, legalism och dessas mest ihärdige kritiker Mo Zi.
  15. Taiji (Wade-Giles: T ' ai chi, 太極) ungefär det yttersta, ultimata, är ett centralt begrepp inom kinesisk filosofi, och framför allt inom daoism.
  16. Liksom Blavatskys teosofi inspirerades av flera österländska religioner och filosofier inspireras även New Age av bl a hinduism, zoroastrianism, buddhism, traditionell kinesisk medicin, daoism yoga, ayurveda och meditation.
  17. Något annat som gör templet ovanligt är att det inuti finns skulpturer på Sakyamuni, Konfucius och Laozi, d.v.s. buddhism, konfucianism och daoism blandat i ett och samma tempel.
  18. Utöver dessa kommer andra kategorier som exempelvis palatsrätter, vegetariska rätter (ofta med kopplingar till buddhism och daoism) och de olika kök som är kopplade till Kinas många minoritetsfolk.
  19. Ett viktigt undantag från denna linje inträffade under kejsar Taiwu (424-452) som var påverkad av konfucianism och daoism och anklagade de buddhistiska prästerna för att konspirera mot den politiska ordningen.
  20. Den har inget namn eller etablerad ortodoxi och varierar också från ort till ort, men inkluderar som regel gudar, begrepp, föreställningar och ritualer med anknytning till buddhism, konfucianism, daoism och förfädersdyrkan, likväl som animistiska och schamanistiska inslag.
  21. Därigenom är daoismen både individens, samhällets och kosmos väg.
  22. Även den kinesiska daoismen kan ha tagit visst intryck.
  23. Historiskt sett har termen dao, inom daoismen, haft olika betydelser.
  24. Den filosofiska daoismen är religiös mystik som kan vara svår att förstå.
  25. Symbolen är mycket lik symbolen för yin och yang som finns inom daoismen i Kina.
  26. Konfucianismen är i högsta grad en statsideologi, och starkt hierarkisk (till skillnad från daoismen och buddhismen).
  27. 90 % av manuskripten utgörs av religiösa texter från många religioner, såsom buddhismen, daoismen, manikeismen, zoroastrismen och nestorianismen.
  28. 90 % av manuskripten är religiösa texter från många olika religioner såsom buddhismen, daoismen, manikeismen, zoroastrismen och nestorianismen.
  29. De två viktigaste filosoferna från perioden var Kong Zi (Konfucius) och Lao Zi, grundare av konfucianismen respektive daoismen.
  30. Den utvecklades i Kina under De stridande staterna, samma epok som gav upphov till konfucianismen, daoismen och legalismen.
  31. En värld där alla människor söker öppna sig för och leva i enlighet med dao ska enligt daoismen komma att blomstra.
  32. Jiajing-kejsaren är känd som en grym och hänsynslös härskare som var mer intresserad av att förkovra sig i daoismen än att styra landet.
  33. De tänkare som från början utformat daoismen har inte försökt göra den mer lättillgänglig genom att som många andra religioner utnyttja symboler i förklarande syfte.
  34. Det är denna verklighet som vi enligt daoismen bör uppleva allt som en enda enhet, och denna upplevelse leder fram till att människans " jag" endast är en illusion.
  35. Trots att daoismen och buddhismen uppstod oberoende av varandra (och ungefär samtidigt), så har de i sitt äldsta skikt stora likheter, och i senare kinesisk tradition är blandformer vanliga.
  36. Under denna tid blev konfucianismen statsfilosofi, buddhismen spreds i Kina, daoismen fick organisatorisk form, Sidenvägen började ta form, papperet upptäcktes, filologin grundlades, liksom en källkritisk historiesyn, och Kinas inflytande utsträcktes till Vietnam, Centralasien, Mongoliet och Korea.
  37. Han förknippas ofta med daoismen som ofta genomsyrar hans verk, både i de tankar och känslor de uttrycker och i deras spontana tonläge, och är känd för att ha brutit mot de stränga metriska regler som styrde poesin under tiden.
  38. Så väl inom den antika hedendomen, som inom hinduismen och i traditionell kinesisk kosmologi (exempelvis daoismen) menade den religiösa och intellektuella eliten att de olika gudarna egentligen (liksom allting annat i världen) var aspekter av " det Enda" eller av Brahman eller av Dao.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Malena
  Kortform av det hebreiska namnet Magdalena som betyder kvinna från Magdalena. Magdalena var en by i Palestina.
 • Malin
  Svensk variant av det hebreiska namnet Magdalena som betyder kvinna från Magdalena. Magdalena var en by i Palestina.
Besläktade namn: Malene

Mest sökta

föregående vecka
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2