/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till demagogisk

Vad betyder demagogisk?

Hur uttalas demagogisk?

  1. [-gå:-]

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

Liknande ord till demagogisk

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är memetekel en synonym till omen?

Hur används ordet demagogisk?

  1. En höjdpunkt är Lars Fager som demagogisk amerikansk bibelpastor översatt till sanslös svenska av Göran Forsmark i folkbildarens gestalt.
  2. Thomas Östros ger mer intryck av demagogisk docent än robust rikshushållare.
  3. Den handlar därför om i vilken utsträckning en rationell debatt om sakfrågor förs istället för en demagogisk argumentation som saknar verklighetsförankring och inte är mottaglig för kritik.
  4. Draskovic är lika yvig och demagogisk i sin framtoning som någonsin.
  5. Ordet förknippas idag främst med spridning av ideologiska budskap i modern tid och upplevs inte sällan ha negativa konnotationer och kopplas till föreställningar om demagogisk retorik.
  6. Men Mikael Nybergs berättelse lider svårt av en demagogisk brist på lyhördhet för sprickor och nyanser.
  7. Curcio, som besatt en demagogisk rutin, agiterade om att Röda brigaderna skulle skaka den borgerliga italienska staten i dess grundvalar.
  8. Hitler var en skicklig talare med demagogisk rutin och han hade en enastående förmåga att piska upp en näst intill hysterisk stämning under sina synnerligen välregisserade tal.
  9. Med tiden kom Goebbels att besitta en demagogisk skicklighet, som han använde för att förbereda det tyska folket på angreppskrig och förintandet av andra folkgrupper, främst judarna.
  10. Senatorn är en demagogisk kommunistjägare liknande Joseph McCarthy, men Eleanor Iselin är i hemlighet en kommunistisk agent som kontrollerar Shaw och som i mångt och mycket bestämmer vad hennes make gör.
  11. Åkesson kritiserar där regeringen för att inte tillräckligt ha förklarat för medborgarna varför FRA-lagen behövs, och både han och Wik slår fast att de finner kritiken, både från bloggar och medier, vara överdimensionerad, demagogisk och felaktig.
  12. Som student blev han häktad för demagogiska stämplingar.
  13. Thersites är den förste i grekiska litteraturen framträdande representanten för den demagogiska oppositionen.
  14. Det är praktiskt taget omöjligt att värja sig från Erdoğans demagogiska utspel för den som bor i Turkiet.
  15. I sina försök att fånga folket genom demagogiska tal, stötte han bort det bolivianska etablissemanget helt under sitt terrorvälde.
  16. Under 1971 följde ett filmteam honom under denna, och han berättade för kamerorna om de demagogiska knep han använde när han uppträdde på väckelsemöten.
  17. Trumps besök på Washington Post var del av en Trumps försök, skriver tidningen, att visa sig mer som en president än som den talare med demagogiska toner, som han hittills visats upp.
  18. Fram till sin död var Haya de la Torre Perus mest populära politiker, även om APRA förlorade mycket av sin reformvilja och mest hängav sig åt demagogiska slagord.
  19. Platon ställer upp demagogiska dikotomier och låter Sokrates argumentera för att det inte finns något mellanläge mellan experter som inte kan tala och talare som inte kan något annat.
  20. Han låter den mördade i dödsstunden ångra sin demagogiska verksamhet och få förlåtelse, men dömas att i stället för skärseld genomvandra Frankrike och skåda revolutionens gräsligheter, över vilka en majestätisk straffdom därefter avkunnas.
  21. Uppskrämd av de frihetsrörelser, som uppstod i flera riken, påbjöd han en sträng presscensur ; vetenskapen och undervisningen fjättrades ; undersökningar angående demagogiska stämplingar anställdes, och Alexander, som förut svärmat för att befria de kristna på Balkanhalvön från muslimerna, blev en overksam åskådare av de " upproriska" grekernas frihetsstrid.
  22. I första aktens första scen håller Coriolanus vän Menenius ett manipulativt och demagogiskt tal till de missnöjda borgarna.
  23. Benådad 1869, återvände han till Paris, fortsatte sin oppositionella verksamhet, av myndigheterna sedd som demagogiskt upphetsningsarbete, i pressen och blev därför 1870 " in contumaciam" dömd till fem års fängelse, flydde ur landet, men återkom efter kejsardömets fall, deltog i kommunardupproret och måste efter dess kuvande ånyo fly till England 1872.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Sven
  Nordiskt namn som betyder yngling, även väpnare och tjänare under medeltiden.

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs demagogisk?

adjektiv
positiv en demagogisk
ett demagogiskt
den|det|de demagogiska
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2