<
Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Synonymer till slips

Visar resultat för slips, menade du slip?

Vad betyder slips?

  1. mönstrat eller enfärgat tygband som knyts om halsen som prydnad, bärs till skjorta || -en;
   -ar
<

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Hur används ordet slips?

 1. Håkan Samuelssons svarta slips är slarvigt uppknäppt i halsen.

  På samma sätt som vi inte skulle låta vår arbetsgivare diktera vilken slips eller vilka skor vi har på oss vill vi inte gärna låta dem diktera vilken mobiltelefon eller datorplatta vi ska använda.

  Vladimir Antonov går i kostym och löst knuten slips bredvid Bo Lundgren i en hemlig kulvert under Stockholms gator för att undvika journalister.

  Han retar sig också på att socialisten Jack Lang numera uppträder i slips och har skaffat dyr lägenhet vid Place des Vosges.

  Johan Persson och Martin Schibbye var klädda i mörk kostym och slips och var utan handfängsel när de gick in i rättssalen.

<

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Historik för slips

 1. slips, Mode-Journ. 1843: 'Shlips af siden', annons 1875: 'Billiga Slipsar för Fruntimmer'; egentligen plural till engelska slip, besläktat med medellågtyska slippe, snibb, skört, en biform till slepe (varav svenska släp).
<

Not: Texten bygger på "Svensk etymologisk ordbok" av Elof Hellquist. Utgiven 1922. Ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media. Fel förekommer på grund av maskinell inläsning av texten.

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Barbro

  Svensk variant av det grekiska namnet Barbara: främling eller icke-grekisk kvinna.

  Barbara

  Grekiskt namn som betyder främling eller icke-grekisk kvinna.

  Hur böjs slips?

  substantiv
  singularplural
  obestämd formbestämd formobestämd formbestämd form
  nominativen slipsslipsenslipsarslipsarna
  genitiven slipsslipsensslipsarsslipsarnas