/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder demograf?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Liknande ord till demograf

/1004363/HBSynonymerMobilMid

Är fermt en synonym till raskt?

Hur används ordet demograf?

  1. Guilmoto, demograf vid IRD (Forskningsinstitutet för utveckling) och medlem i CEPED (Centrum för befolkning och utveckling) i Paris, har tillsammans med två vietnamesiska forskare granskat förhållandena i Vietnam.
  2. Det är en ökad rörlighet, säger demograf Lena Lundkvist vid SCB.
  3. Västernorrlands och Norrbottens län, säger Lena Lundkvist, demograf på SCB i ett pressmeddelande.
  4. De flyttar inte så långt, säger Karin Lundström, demograf på SCB, till Siren.
  5. Bostadsbeståndet i kommunen påverkar också, säger Johan Tollebrant, demograf på SCB till nyhetsbyrån Siren.
  6. En demograf försöker förklara samband mellan befolkningsutveckling och olika ekonomiska, sociala, kulturella och politiska faktorer.
  7. Flera faktorer ligger bakom förändringsvågen sedan dess, enligt Karin Lundström demograf på Statistiska centralbyrån, SCB.
  8. Vi tillhandahåller enbart själva underlaget, säger Johan Tollebrant, demograf på SCB och en av de andsvariga för studien.
  9. Men sedan ungefär sedan 2004 har det inte hänt speciellt mycket, säger Johan Tollebrant som är demograf på SCB.
  10. Hans Lundström, demograf på Statitistiska Centralbyrån, konstaterar att det är många som verkar tappa hoppet just kring jul-och nyårshelgerna.
  11. – I mindre välmående kommuner med stor andel villor är det vanligare att leva som gift konstaterar SCB:s demograf Karin Lundström.
  12. -Vi trodde att färre skulle vilja ha barn men det ser vi inga tecken på, säger Karin Lundström, demograf på SCB.
  13. -Tittar man bakåt i tiden finns det tydliga kopplingar mellan konjunkturer och barnafödande, säger Lotta Persson, demograf på SCB till TT.
  14. – Även att utflyttningen till andra delar av landet är större än inflyttningen bidrar till minskningen, säger Alexandra Malm, demograf på SCB.
  15. Som eugenicist, förutom att vara demograf, ledde Gini en expedition för att kartlägga polska populationer, bland dem karaiterna.
  16. Det kommer att krävas stora anpassningar både vad gäller infrastruktur, bostads-och arbetsmarknad samt offentlig service, säger Tobias Fagerberg, demograf i Region Skåne.
  17. Även att utflyttningen till andra delar av landet är större än inflyttningen bidrar till minskningen, säger Alexandra Malm, demograf på SCB i ett pressmeddelande.
  18. -Om man vill att det ska hålla länge, verkar det vara bättre att man träffas senare i livet, säger Andreas Raneke, demograf på SCB.
  19. Det är något som vi vetat sedan 1940-talet då den stora barnakullen kom, säger Tobias Fagerberg, demograf i Region Skåne, till SVT Nyheter Skåne.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Hur böjs demograf?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en demograf demografen demografer demograferna
genitiv en demografs demografens demografers demografernas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.

Dagens namnsdag 2022-05-23

 • Desideria
  Latinskt namn med betydelsen önskad.
 • Desirée
  Fransk form av det latinska namnet Desideria: önskad.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2