<
Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Vad betyder demoralisering

Vad betyder demoralisering?

<

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Hur används ordet demoralisering?

 1. Fler och fler vill åt våra pengar och samtidigt finns en tendens till demoralisering av samhället.

  – Bashar al-Assads regering har sjunkit till en ny nivå av demoralisering, sade Stuart Jones, när bilderna presenterades.

  Processer för demoralisering kan innehålla attacker som strategisk bombning och krypskytte, mindre dödliga vapen, eller propaganda.

  Att afghanska soldater och poliser i fiendens sold vänder vapnen mot sina kollegor är ett stort problem för myndigheterna och skapar demoralisering och misstro inom styrkorna.

  Konsekvensen blir därför att företaget eller organisationen, förr eller senare, kollapsar på grund av den demoralisering som " mörka triaden" -ledare och -chefer utsätter verksamheten för.

<

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Lydia

  Latinskt namn som betyder kvinna från Lydien. Lydien är ett område i Mindre Asien.

  Besläktade namn: Lidia

  Hur böjs demoralisering?

  substantiv
  singular
  obestämd formbestämd form
  nominativen demoraliseringdemoraliseringen
  genitiven demoraliseringsdemoraliseringens