/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till den smorde

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är memetekel en synonym till omen?

Hur används ordet den smorde?

  1. Han kallas Messias (hebreiska: מָשִׁיחַ, mashíach -den smorde), eller Kristus (latinsk form för grekiskans Χριστός, Christós, ’ den smorde ’), eftersom det var brukligt att smörja kungar till sitt ämbete med olivolja.
  2. Messianism är tron på en kommande räddare, Messias (av hebreiska: משיח ; moshiach, " den smorde").
  3. Namnet Kristus kommer av grekiska Χριστός, Christos, " den smorde", en anspelning på präst-, kunga-och profetsmörjelsen.
  4. Kristus betyder den smorde, och är en titel som av de troende kristna har givits åt Jesus från Nasaret.
  5. Messias (hebreiska: מָׁשִיַח, Mašíaḥ, arameiska: משיחא, syriska: ܡܫܺܝܚܳܐ, Məšîḥā) ; titel med betydelsen " smord"/" den smorde" eller " den [ gudomligt ] utvalde".
  6. Krismeringen härrör i första rummet från uppfattningen om Jesus som Kristus, den smorde, men även från passager i Moseböckerna.
  7. I evangelierna benämns Jesus Kristus även Messias (den smorde), Herre, Människosonen, Frälsaren, Guds son, Ordet och lejonet av Juda stam.
  8. Prisse-papyrusens berättar att "... men Hans Majestät Huni dog och Hans Majestät Snofru besteg som den smorde härskaren över hela landet...".
  9. I den första säsongen är det en vampyr kallad Mästaren, och hans högra hand, ett barn kallad Den smorde, som ska besegras.
  10. När den hebreiska bibeln översattes till grekiska och senare kom att utgöra Gamla Testamentet, ersattes det hebreiska ordet ha-mashiah med ho christos, båda med betydelsen " den smorde".
  11. Denna händelse tolkades av Trasteveres judiska befolkning som ett förebud om den utlovade Messias (” den smorde ”) och uppmärksammades av denna anledning även av de första kristna i Rom.
  12. Maria Magdalena smorde Jesus med olja vilket även det med stor sannolikhet kan ha haft en stor symbolisk betydelse för att han skulle kunna kallas Messiah/Christos/Kristus, den smorde.
  13. I Nya testamentet förekommer kronan och kungavärdigheten i flera fall som beteckning på Jesus Kristus ; namnen Messias och Kristus betyder för övrigt " den smorde", och syftar på smörjelsen till konung.
  14. Detta, som idag endast anses av en minoritet av forskarna, har emellertid ifrågasatts, bland annat eftersom Tacitus skriver " Kristus", den smorde frälsaren, och inte Jesus Josefs son, som det snarare torde ha stått i ett rättegångsprotokoll.
  15. Denna tolkning grundar sig bl.a. på att Tertullianus uppgav att icke-kristna på hans tid (år 197) felaktigt uttalade christianus (kristen) chrestianus (kresten), och på att Lactantius uppgav att vissa (" de okunniga") under hans tid (början av 300-talet) förväxlade titeln Kristus (messias, den smorde) med Krestus.
  16. Han menar att kristendomen uppkom ur ett platonskt synsätt, med världen uppdelad i högre och lägre sfärer, samt enligt en judisk föreställning om en gudomlig Son (sedermera omnämnd Jesus Kristus, den smorde frälsaren) som likt Visheten (Sophia) är en emanation av Gud, som stiger ned för att förklara den komplicerade gudomen för mänskligheten.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Barbro
  Svensk variant av det grekiska namnet Barbara: främling eller icke-grekisk kvinna.
 • Barbara
  Grekiskt namn som betyder främling eller icke-grekisk kvinna.

Mest sökta

föregående vecka
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2