/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till konsensus

Hur upplevde du uppläsningen av konsensus?

eller

Vad betyder konsensus?

Ur Ordboken

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

MATCHAD: adn-00000000000c3c9f
/1004363/HBSynonymerMobilMid

Hur används ordet konsensus?

 • Not: Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter och romaner.
  1. Det finns ingen konsensus om vad den svenska förvaltningsmodellen är och det finns inte heller internationella vetenskapliga jämförande studier som visar att svenskt skogsbruk är bättre som förebild för hållbar global utveckling än andra länders skogsbruk.
  2. Portarna till de mediala elfenbenstornen har öppnats och till slut tycks det nu finnas en konsensus om att det enbart är en utveckling att välkomna.
  3. Visst är det svårare i dagens både mer individualistiska och mångkulturella samhälle att hitta konsensus om vad som är viktigt.
  4. Även om debattörerna försöker påskina annat råder det idag konsensus i svensk politik att rätt förutsättningar måste finnas för att hela landet ska leva och att alla människor som bor i Sverige ska ha tillgång till en likvärdig välfärd.
  5. Tillsammans med ett antal skribenter som Kucklick lyft fram ur glömskan byggde de på kort tid upp en konsensus om att mannen är mänsklighetens fiende.
  6. Ett viktigt skäl tror jag är att näthatsdebatten rymmer en stark konsensus kring att det är hotfullt att ens ifrågasätta feminism eller feminister.
  7. Barnporr är olagligt att titta på och det råder konsensus mellan lagstiftare och bredbandsleverantörer såväl som majoriteten av kunderna att den här typen av material kan blockeras.
  8. Oavsett om man anser att problemen ytterst skapats av en orättfärdig politik eller av kriminella individer tycks det finnas en viss konsensus bland de flesta att våld inte är acceptabelt som protestmetod.
  9. Bara dagar efter att den rapporten släppts så hävdar Svenskt Näringsliv att det skulle finnas någon sorts konsensus kring att ekonomin är på väg mot återhämtning bara vi ger den ytterligare lite stimulanser.
  10. - Jag tror att det finns en konsensus runt detta i marknaderna nu.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Hur böjs konsensus?

substantiv
singular
obestämd form bestämd form
nominativ en konsensus konsensusen
genitiv en konsensus konsensusens
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
Välj lista

Välj vilken lista du vill spara ordet i, eller skapa en ny lista.


Skapa ny lista
Skapa ny lista

Fyll i ett namn för din nya lista och klicka på spara.

vara har sparats i listan min lista

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2