Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Synonymer till despot

Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?
Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Hur används ordet despot?

 1. Men den arabiska våren har lärt oss att det inte räcker med resning mot despot X eller tyrann Y.

  Lorenzo il Magnifico framstår som älskad härskare och grandios mecenat medan han för många i samtiden snarast var grym despot och fiende till den republikanska friheten.

  Förvandlingen av Stalin från tyrann och despot till framgångsrik ledare med några olyckliga misstag på sitt samvete är genomförd de facto och accepterad av Kremls historiker och ideologer.

  Hon drömmer om kärlek och om pojkar som hon betraktar på avstånd och hon beskriver fadern som en despot som tyranniserar modern.

  - Leon satt där som en upplyst despot och mässade.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

despot i ordbok från 1870

 • Betydelse: Regerande furste, som vid sina regeringsåtgärder allenast rådfrågar sin egen vilja.

  Synonymer: tyrann

Källa: "Svenska språkets synonymer" av A.F. Dalin. Utgiven 1870.
Vissa ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media.

Historik för despot

 1. despot, = nyhögtyska och så vidare, ytterst av forngrekiska despótēs, husbonde, härskare, vars första led kan utgå från ett urindoeuropeiska *dems-, avljudsform till domus, hus (se dam) (eller möjligen från ett urindoeuropeiska *gu̯es-, besläktat med gos- i ryska gospodĭ, herre (såvida ej detta är lån från ett gotiska *gastfaþs = latin hospes, se nedan o. jämför Kluge Urgermanska s. 39), o. vars senare led sammanhänger med forngrekiska pósis, make = sanskrit pátis, herre, gotiska hundafaþs, centurion, jämför latin hospes, värd (av *hosti-potis, till hostis, egentligen främling; se gäst). Om sålunda i despot gömmer sig en urgammal beteckning för familjens överhuvud, föreligger i sanskrit o. litauiska en sådan för ättens huvudman, motsvarande urindoeuropeiska *vik-poti-. — Ordet, som egentligen brukades i den grundbetydelse närstående bemärkelsen av 'envåldshärskare' (så Sahlstedt 1773), uppträder i sin nedsättande betydelse först under årtiondena före den stora franska revolutionen. — Jämför potentat.

Not: Texten bygger på "Svensk etymologisk ordbok" av Elof Hellquist. Utgiven 1922. Ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media. Fel förekommer på grund av maskinell inläsning av texten.

Rösta på användares bidrag

Är bleke en bra synonym till ordet lugn?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Erna

  Kortform av Ernesta, en feminin variant av det tyska namnet Ernst som betyder allvar.

  Ernst

  Tyskt namn som betyder allvar.

  Besläktade namn: Ernesto

  Mest sökta

   Hur böjs despot?

   substantiv
   singularplural
   obestämd formbestämd formobestämd formbestämd form
   nominativen despotdespotendespoterdespoterna
   genitiven despotsdespotensdespotersdespoternas