Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Är kapa en synonym till tudela?

Hur används ordet despot?

   1. Men den arabiska våren har lärt oss att det inte räcker med resning mot despot X eller tyrann Y.
   1. Lorenzo il Magnifico framstår som älskad härskare och grandios mecenat medan han för många i samtiden snarast var grym despot och fiende till den republikanska friheten.
   1. Förvandlingen av Stalin från tyrann och despot till framgångsrik ledare med några olyckliga misstag på sitt samvete är genomförd de facto och accepterad av Kremls historiker och ideologer.
   1. Hon drömmer om kärlek och om pojkar som hon betraktar på avstånd och hon beskriver fadern som en despot som tyranniserar modern.
   1. - Leon satt där som en upplyst despot och mässade.

despot i ordbok från 1870

 • Betydelse: Regerande furste, som vid sina regeringsåtgärder allenast rådfrågar sin egen vilja.
  Synonymer: tyrann

Historik för despot

 • despot, = nyhögtyska och så vidare, ytterst av forngrekiska despótēs, husbonde, härskare, vars första led kan utgå från ett urindoeuropeiska *dems-, avljudsform till domus, hus (se dam) (eller möjligen från ett urindoeuropeiska *gu̯es-, besläktat med gos- i ryska gospodĭ, herre (såvida ej detta är lån från ett gotiska *gastfaþs = latin hospes, se nedan o. jämför Kluge Urgermanska s. 39), o. vars senare led sammanhänger med forngrekiska pósis, make = sanskrit pátis, herre, gotiska hundafaþs, centurion, jämför latin hospes, värd (av *hosti-potis, till hostis, egentligen främling; se gäst). Om sålunda i despot gömmer sig en urgammal beteckning för familjens överhuvud, föreligger i sanskrit o. litauiska en sådan för ättens huvudman, motsvarande urindoeuropeiska *vik-poti-. — Ordet, som egentligen brukades i den grundbetydelse närstående bemärkelsen av 'envåldshärskare' (så Sahlstedt 1773), uppträder i sin nedsättande betydelse först under årtiondena före den stora franska revolutionen. — Jämför potentat.

Mina sökningar

Dagens namnsdag

Jonas

Grekisk form av det hebreiska namnet Jona, som betyder duva. Även en kortform av det hebreiska namnet Johannes, Herren är nådig..

Jens

Dansk form av det hebreiska namnet som betyder Herren är nådig..

Hur böjs despot ?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en despot despoten despoter despoterna
genitiv en despots despotens despoters despoternas