Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Hur används ordet devis?

 1. Stefan Ring menar att alltjämt gäller Mao Tse Tungs gamla devis att en gerilla ska vara som fisken i vattnet för att bli framgångsrik.

  Denna lilla devis brukade Ronald Reagan använda för att beskriva förhållandet till Sovjet under kalla kriget.

  Det kan därför tyckas utmanande att en biskop i Svenska kyrkan sätter denna bekännelse som devis under sin vapensköld och gör den till rubrik på en bok riktad till Svenska kyrkans medlemmar i Lunds stift.

  Laget har bara fem poäng upp till tredjeplatsen och hans devis om att det är sista matchen på säsongen som räknas lyser igenom.

  Denna devis visar också att vi som ett nyblivet riksdagsparti måste sätta upp nya mål och att vi på intet sätt får vara nöjda med den resa vi gjort utan att vi nu är beredda att ta nästa steg mot nya framgångar.

  Efter samma devis var NK engagerat i utställningar utanför varuhuset med målet att visa upp det mest progressiva och exklusiva som de olika avdelningarna kunde producera.

  Denna tjusiga latinska devis är så omhuldad i vissa näringslivskretsar att det inte skulle förvåna om den döljer sig som en smygtatuering under trenchcoaten på ett eller annat silverhårigt styrelseproffs.

  Jag undrar faktiskt om Yves Saint Laurents devis ens är relevant i dag.

 2. Vi får skynda till Forex och hämta devis innan flyget går.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Historik för devis

 1. devis, o. 1700, av franska devise, egentligen delning, (sär)skiljande, sedan: kännemärke och dylikt, till deviser, fördela, av latin *dīvīsāre, avledning av dīvīsus (jämför division), part. pf. till dīvidere, dela.

Not: Texten bygger på "Svensk etymologisk ordbok" av Elof Hellquist. Utgiven 1922. Ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media. Fel förekommer på grund av maskinell inläsning av texten.

Rösta på användares bidrag

Är hinta en bra synonym till ordet tipsa?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Erik

  Nordiskt namn som betyder ensam härskare.

  Besläktade namn: Eero, Erkki, Jerk, Jerker

  Mest sökta

   Hur böjs devis?

   substantiv
   singularplural
   obestämd formbestämd formobestämd formbestämd form
   nominativen devisdevisendeviserdeviserna
   genitiven devisdevisensdevisersdevisernas