/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till dilettant

Hur upplevde du uppläsningen av dilettant?

eller

Vad betyder dilettant?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

dilettant i sammansättningar

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är memetekel en synonym till omen?

Hur används ordet dilettant?

  1. Han var en dilettant som sökte sanningen om sig själv långt bortom alla trenderna i tiden då dessa aldrig nådde honom.
  2. Ives skulle alltså ha varit en dilettant som i naivistisk oskuld bröt mot alla regler helt enkelt därför att han inte kände till dem.
  3. Som dilettant i sammanhanget är det skönt att få stöd för den analysen av Anders Svensson som menar att träningarna inte spelar den minsta roll.
  4. Anna Munthe-Norstedt betraktades länge endast som en talangfull dilettant.
  5. Skjöldebrand var en flitig, men föga lycklig utövare av skaldekonsten, närmast en intresserad dilettant.
  6. Hon var dilettant och målade porträtt, bland annat av maken samt Juliana Vilhelmina Kjerrmansköld.
  7. Hon ansågs vara en duktig dilettant och invaldes som hedersledamot av Kungliga Konstakademien i Amsterdam.
  8. Som tecknare medverkade han i konstakademiens utställningar med figur-och ornamentsteckningar som målare var han dilettant.
  9. Som tecknare räknas hon som dilettant och hon är representerad på Nordiska museet med fyra teckningar över Svindersvik.
  10. Roberg, vars far var tjänsteman, skicklig pianist och dilettant som målare, tecknade i sin ungdom på Slöjdskolan och i konstakademien.
  11. Margareta Alströmer beskrivs som en " skicklig dilettant i målarkonsten" och valdes in som ledamot i Konstakademien med stor majoritet år 1795.
  12. Han var dessutom en flitig och skicklig dilettant i gouachemålning, vilket dels visas av en mängd porträtt, dels större kopior efter antika mästare.
  13. Till den bildande konsten hade han förvärvat sig kärlek inte endast på rent teoretisk väg, utan även som utövande dilettant i tecknings-och etsningskonsten.
  14. På denna tid var han en intresserad dilettant och sina konstnärliga försök betraktade han som en rekreation från de " eländiga tjänstebefattningar" han måste " tråka sig igenom".
  15. Ordet dilettant, efter italienskans dilettante, syftar i modern svenska oftast på en amatör i betydelsen " någon som sysslar med något utan nödvändig sakkunskap", motsvarande " nybörjare" eller " klåpare".
  16. Les Plaisirs et les Jours förlänade författaren ett rykte som societetslejon och dilettant, en bild som dröjde sig kvar tills den första delen av På spaning efter den tid som flytt publicerades.
  17. Mera som dilettant än sakkunnig försökte Ujfalvy även i några arbeten, bland annat Étude comparée des langues ougro-finnoises (1875) och Grammaire Finnoise (1876), göra den finsk-ugriska språkvetenskapen känd i utlandet.
  18. Då han som barn visade anlag för konst fick han en tid undervisning av Carl Johan Fahlcrantz och målade sedan på egen hand åtskilliga landskap som dilettant, men ägnade sig i övrigt åt handeln och blev köpman.
  19. Rosenkjær, som sedan 1889 var anställd som lärare vid Köpenhamns kommunala skolväsen, började ursprungligen som dilettant sina undersökningar vid de stora utgrävningarna för Köpenhamns frihamn (1893-96) och fortsatte dem senare som specialist, när helst utgrävningar ägde rum, antingen i gatorna eller vid nybyggen.
  20. Nieuwerkerke, som började som dilettant, utförde 1845 en ryttarstaty av Vilhelm av Oranien (framför kungliga palatset i Haag), därefter en stod av Cartesius (i Haag och i Tours) och en av Napoleon I (i Lyon 1852) samt byster av Napoleon III och personer vid hans hov.
  21. Ordet dilettant, efter italienskans dilettante, syftar i modern svenska oftast på en amatör i betydelsen " någon som sysslar med något utan nödvändig sakkunskap", motsvarande " nybörjare" eller " klåpare".
  22. Som utövande arkitekt stod Brunius mera på dilettantens än på konstnärens ståndpunkt.
  23. Han bibehöll sig dock inte länge i Neros gunst, vare sig till följd av den kejserlige dilettantens avundsjuka eller genom eget förvållande och blev så oppositionsman.

Historik för dilettant

 • dilettant, o. 1800, från franska, av italienska dilettante, egentligen: som roar sig, part. pres. av dilettare, förnöja (sig), av latin dēlectāre ds.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Sven
  Nordiskt namn som betyder yngling, även väpnare och tjänare under medeltiden.

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs dilettant?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en dilettant dilettanten dilettanter dilettanterna
genitiv en dilettants dilettantens dilettanters dilettanternas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2