Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Synonymer till diplom

Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Vad betyder diplom?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Hur används ordet diplom?

 1. Det är skolavslutning och en i sänder blir de tilldelade diplom som visar att de slutfört en kurs i simsäkerhet.

  De med diplom skulle bara förstöra stämningen på arbetsplatsen.

  Förutom medalj får pristagarna ett personligt diplom och en summa pengar.

  Det innebär att det var ett tag sedan Monica fick sitt diplom men det betyder också att hon en gång i tiden faktiskt fått lära sig att klippa ett skägg.

  Förutom äran får han ett diplom och en plakett för sina insatser som Kenneth.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Historik för diplom

 1. diplom, 1750-t. = nyhögtyska = franska diplôme, av forngrekiska díplōma, urkund och dylikt, egentligen dubbelvikt (brev osv.), till diploũn, vika, lägga dubbelt, till diplóos, dubbel, motsvarande latin duplus, vartill svenska lånordet dubbel; urbesläktat med tvivel. — Härav: diplomat, ännu ej hos Weste 1807 (som i stället har diplomatist) o. Lindfors 1815 = nyhögtyska, av franska diplomate, o. 1800 bildat av diplomatie (liksom vid ungefär samma tid bureaucrate av bureaucratie o. démocrate av démocratie).

Not: Texten bygger på "Svensk etymologisk ordbok" av Elof Hellquist. Utgiven 1922. Ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media. Fel förekommer på grund av maskinell inläsning av texten.

Rösta på användares bidrag

Är hinta en bra synonym till ordet tipsa?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Liv

  Nordiskt namn som kommer från isländskans ord för värn och skydd, kan även läsas med betydelsen liv.

  Hur böjs diplom?

  substantiv
  singularplural
  obestämd formbestämd formobestämd formbestämd form
  nominativett diplomdiplometdiplomdiplomen
  genitivett diplomsdiplometsdiplomsdiplomens