/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder diskretionär?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

Liknande ord till diskretionär

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är fial en synonym till tornspets?

Hur används ordet diskretionär?

  1. Därefter placeras pengarna i diskretionär förvaltning hos Swedbanks förvaltarbolag Robur.
  2. Du kan egentligen se diskretionär förvaltning som en personligt utformad fond.
  3. Och givetvis ska du inte placera hos någon som inte är godkänd hos Finansinspektionen för diskretionär kapitalförvaltning.
  4. Är det ett lågt kapital som krävs för att kunna köpa tjänsten diskretionär förvaltning kan du räkna med att du får samsas med många.
  5. Notera också att vid diskretionär förvaltning är förvaltningsavgiften dessutom avdragsgill i deklarationen.
  6. - Vi har funnit att det är väldigt svårt att hitta några aktiva fonder eller diskretionär aktieförvaltning som i längden ger ett mervärde utöver index.
  7. Han hänvisar till att alla hans investeringsbeslut sköts av en diskretionär förvaltare.
  8. Departementschefen ansåg att det som hade anförts om att en diskretionär åtalsprövningsrätt kunde innebära viss risk för upprätthållandet av principen om allas likhet inför lagen var värt att beakta.
  9. Utrikesministerns aktier ligger under så kallad diskretionär förvaltning.
  10. Genom lagen fick fondbolag möjlighet att söka tillstånd att bedriva diskretionär förvaltning.
  11. När staten för en finanspolitik som bygger på aktiva beslut kallas det diskretionär finanspolitik.
  12. Domstolen har utrymme för s.k. diskretionär prövning av vilka delar av domen som ska publiceras.
  13. Motsatsen är automatisk diskretionär finanspolitik, som innebär att de svenska budgetreglerna medför starkare statsfinanser per automatik.
  14. Drygt hälften av dessa var värdepappersbolag, medan de övriga huvudsakligen var banker samt fondbolag med tillstånd att förvalta någon annans finansiella instrument, s.k. diskretionär förvaltning.
  15. Som en följd av denna konflikt anses det mycket olämpligt att partiledare kontaktar presidenten för att försöka påverka ett beslut som fattas med diskretionär myndighet.
  16. Om avkastningen blir högre än förväntat, beroende på att antagandena för kostnadsutvecklingen för bolaget har varit för försiktiga, uppstår ytterligare överutrymme, diskretionär återbäring, eller icke-garanterad återbäring.
  17. Enligt Högsta förvaltningsdomstolen är abolition ingen rättighet för medborgarna, utan " bestämmelsen i 12 kap. 9 § andra stycket regeringsformen ger regeringen en fullständigt diskretionär rätt att avgöra om abolition ska beviljas".
  18. Detta skedde i enlighet med bestämmelserna om diskretionär behandling i Dublinförordningen, som tillåter en medlemsstat att frivilligt behandla en asylansökan även om landet i fråga inte är förpliktat till det.
  19. Företag som erbjuder diskretionär förvaltning får ofta kritik för att de använder uppdraget som en plattform för att få avsättning för sina mest lönsamma placeringsprodukter, vilket utgör en uppenbar intressekonflikt med placerarna.
  20. Svenska aktier i de diskretionära portföljerna baseras nästan alltid på en av förvaltaren driven aktiefond.
  21. Enligt Ekonomistyrningsverket är effekten av den automatiska diskretionära finanspolitiken 0,5 procent av BNP per år.
  22. I samband med detta meddelade även bolaget att man upphörde med försäljningen via telefon av diskretionära förvaltningstjänster inom premiepensionen.
  23. Marknadsplatser stöder ofta flera ordertyper där en enskild ordertyp kan vara snarlik en taktisk strategi, till exempel isberg, primary-peg eller diskretionära order.
  24. Kritik har även riktats mot att man förskönar förvaltningsresultatet med icke rättvisande jämförelseindex, att man håller för stor genomsnittlig andel likvida medel i portföljen, att man tar onödiga risker med sina kunders pengar (utan att redovisa dessa risker) samt att stora delar av portföljen baseras på fonder och certifikat, vilket för kunderna innebär dubbla avgifter, dels fondavgifter, dels avgifter för det diskretionära förvaltningsuppdraget.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Britta
  Svensk kortform av det keltiska namnet Birgitta: den höga.
 • Birgitta
  Keltiskt namn med betydelsen den höga.
 • Besläktade namn: Riitta, Pirkko, Pirjo, Gittan, Git, Böret, Britten, Britte, Britt, Brigitte, Brigitta, Birte, Birgitte, Bibbi

Mest sökta

föregående vecka
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2