Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Synonymer till disproportion

Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?
Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Hur används ordet disproportion?

 1. De tre tysta minuterna är en våldsam disproportion som bygger på missförståndet att vi skulle vara amerikaner och inte européer.

  Vad denna disproportion beror av har forskningen ingen bra förklaringsgrund för.

  Utslaget innebar att risken måste vara obetydlig jämfört med uppoffringarna (uttryckta i pengar, tid eller besvär) som krävs för att undvika dem: risker måste undvikas, såvida inte det finns en kraftig obalans (" gross disproportion") mellan kostnaderna och nyttan av att göra så.

  Tuhan-Baranovskij gjorde sig känd som konjunkturforskare och hävdade 1894 i arbetet Промышленные кризисы в современной Англии, их причины и влияние на народную жизнь (fransk översättning " Les crises industrielles en Angleterre", 1913) att de ekonomiska kriserna beror på en disproportion mellan kapital-och konsumtionsvaruproduktionen.

  Ett vanligt exempel är att män betydligt oftare än kvinnor kallats in att tjäna sitt land i krig, med stora disproportioner i dödsfall mellan könen som resultat, och att det i länder med socialförsäkringar rörande familj och barn är vanligt att dessa är mer eller mindre ensidigt knutna till modern.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Rösta på användares bidrag

Är hinta en bra synonym till ordet tipsa?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Anneli

  Tysk variant av namn som Anne-Louise och Anna, från det hebreiska namnet Hannah: nåd eller benådad.

  Annika

  Tysk diminutivform av namnet Anna: lilla Anna. Kommer från det hebreiska namnet Hannah: nåd eller benådad.

  Besläktade namn: Annelie

  Hur böjs disproportion?

  substantiv
  singularplural
  obestämd formbestämd formobestämd formbestämd form
  nominativen disproportiondisproportionendisproportionerdisproportionerna
  genitiven disproportionsdisproportionensdisproportionersdisproportionernas