Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Vad betyder distal?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Hur används ordet distal?

 1. Hans framtoning var distal och hur jag än försökte få honom att knyta an till barnet så vidhöll han att det var en bortbyting och inte deras riktiga son.

  Verket drar paralleller till en distal tid.

 2. Dessa fynd är en stark indikation på hög distal vaskulär resistans i den tidiga fasen efter skallskada.

  De sannolika orsakerna till detta torde vara att man i samband med att man öppnar kärlet inte bara får en distal embolisering utan även en större reperfusionsskada än med den mer gradvis verkande trombolysbehandlingen.

  Så ofta träffar en distriktsläkare på en vanlig vårdcentral i Sverige en kvinna med okomplicerad distal urinvägsinfektion.

  Denna följs av en sekvestrering av märkta celler till tarmlumen samt en distal transport av isotopen som sedan utsöndras med feces.

  Fyndet tolkades som arteriell dissektion och åtföljande intraluminal trombbildning med distal embolisering till höger arteria cerebri medias huvudstam.

  Hon fann vid operation att extensor carpi radialissenorna longus et brevis bar spår av distinkt avskärning och att ändarna var kraftigt retraherade i både proximal och distal riktning.

  En annan förklaring kan vara att patienter med ocklusioner av samtliga tre mesenterialkärl primärt opereras på grund av rädsla för distal embolisering under de endovaskulära manipulationerna med risk för tarminfarcering.

  Vidare får man ofta störningar av distal tarm som ligger nära ventrikeln.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Rösta på användares bidrag

Är hinta en bra synonym till ordet tipsa?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Adolf

  Tyskt namn som består av betydelseelementen ädel och varg.

  Alice

  Engelsk och fransk variant av det tyska namnet Adelheid vilket betyder ädel stam.

  Besläktade namn: Adolfina, Alef, Alicia

  Mest sökta