/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till diversion

Hur upplevde du uppläsningen av diversion?

eller

Vad betyder diversion?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

Liknande ord till diversion

diversion i sammansättningar

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är memetekel en synonym till omen?

Hur används ordet diversion?

  1. Somliga ansåg att Weygandarmén i grund och botten var avsedd för en stor allierad aktion på Balkan och att uppgifterna om Baku endast var en diversion för att avleda tankarna från Balkan.
  2. Skyltning för omdirigering (diversion) av brittisk vägtrafik.
  3. Det var en diversion för att förvirra fienden och om möjligt locka bort försvarare från det brittiska huvudoperationsområdet.
  4. Som en diversion genomförde samtidigt en mindre brittisk kår under Barry St. Leger ett anfall mot Mohawkdalen och började belägra Fort Stanwix.
  5. Gränskriget fungerade från brittisk sida som en strategisk diversion och det fördes på bägge sidor med samma hänsynslöshet som känneteckat de fransk-indianska krigen.
  6. Den 2 januari 1915 skickade den ryske överbefälhavaren ett telegram till London där han bad om en diversion för att försvåra för den osmanska offensiven mot Ryssland i Kaukasus.
  7. Efter att i det närmaste ha rensat Italien från fiender och gjort en diversion till södra Frankrike tågade Eugen av Savojen mot norr och slog i förening med hertigen av Marlborough Vendôme i slaget vid Oudenaarde i Östflandernden 11 juli 1708, varefter den viktiga gränsfästningen Lille erövrades.
  8. Lika litet lyckades han, sedan han 1623 utnämnts till ständig resident i Haag, vinna de nederländske statsmännens intresse för Gustaf Adolfs yrkanden på ett understöd i Sveriges polska krig, som skulle höja detta över dess lokala karaktär och förvandla det till en diversion av europeisk betydelse mot katolicismens nu mot Tyskland och Nederländerna vända makt.
  9. Bland hans övriga arbeten märks Three decades of federal legislation, 1855 to 1885 (1886) och The diversions of a diplomat in Turkey (1887).
  10. Basajev har tagit på sig många terrordåd, som han själv kallar för ' diversioner'.
  11. ” Att det inte har varit några stora diversioner den här hösten och vintern är Maschadovs förtjänst och inte den ryska säkerhetstjänstens.
  12. Tillsammans med Apraksin och andra befälhavare utarbetade han och satte i verket ett regelverk för fälttågstjänsten, lägrens organisation, bevakningstjänsten, diversioner samt galärflottans aktioner.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Barbro
  Svensk variant av det grekiska namnet Barbara: främling eller icke-grekisk kvinna.
 • Barbara
  Grekiskt namn som betyder främling eller icke-grekisk kvinna.

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs diversion?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en diversion diversionen diversioner diversionerna
genitiv en diversions diversionens diversioners diversionernas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2