Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Vad betyder fasning?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Hur används ordet fasning?

 1. Kugghjul eller andra hjul har en fasning i vardera sidan av navet på hjulet.

  Under en skarp uppstart är det som ska försörjas spänningslöst varpå ingen fasning behövs.

  I den fasningen passar en speciell plåtvinkel, och när man monterar hjulet på en axel, kommer denna plåtvinkel att passa in i skåran på axeln.

  All träinredning är målad i ljusa färger med fasningar och profiler i klarare färger.

  Än idag är Impulse Trackers filformat.IT ett av de två vanligaste modulformaten (vid sidan av FT2:s.XM) och oftast används inte längre Impulse Tracker 2.14 för att skapa.IT-moduler utan modernare trackrar som anpassar formatet så som den mycket populära Windows-baserade Modplug Tracker eller de multiplattformsbaserade Cheese Tracker och nykomna Schism Tracker som är en mycket nära perfekt klon av IT 2.14:s användargränssnitt driven av Modplug Trackers ljudmotor, vilken för övrigt inte helt återskapar IT 2.14:s ljud när det gäller petigt blandande av primitiva och frasiga vågor eftersökande exakt rätt slags fasningar och syntetiseringar.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Rösta på användares bidrag

Är hinta en bra synonym till ordet tipsa?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Herman

  krigshär, här, man, man, manbar, manbarhet, mandom, manhaftig, manhaftighet, manlig, manligen, manlighet, mans, manskap, män, krigare, krig, kriga, krigande, krigaraktig, krigisk

  Hermine

  Forntyskt och franskt namn som är besläktat med det tyska namnet Herman. Betyder mäktig.

  Besläktade namn: Hermina

  Mest sökta

   Hur böjs fasning?

   substantiv
   singularplural
   obestämd formbestämd formobestämd formbestämd form
   nominativen fasningfasningenfasningarfasningarna
   genitiven fasningsfasningensfasningarsfasningarnas