Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Vad betyder flagg?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Uttryck och ordspråk relaterade till flagg

Uttryck som innehåller flagg

 • stryka flagg
  Betydelse: Ge upp
  Exempel: "Efter några timmar släppte terroristerna gisslan och strök flagg"

Uttryck och ordspråk sammanställda av Sinovum Media.

Hur används ordet flagg?

 1. De tre var i färd med att byta från venezuelansk till dansk flagg när myndigheterna slog till.

  Universitetet menar att BBC:s dolda avsikter under akademisk flagg utsatte studenterna för allvarliga risker och att de inte fått tillräckligt med information för att kunna fatta egna välgrundade beslut om resan.

  Bilar med ecuadoriansk flagg har anlänt till flygplatsen i Moskva och Ecuadors ambassadör Patricio Chavez har anlänt till ett hotell intill flygplatsen.

  Kanske är det för tidigt att hissa grönt flagg för elbilen som kommersiell framgång.

  - När det är röd flagg badar vi inte utanför bojarna.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

flagg i ordbok från 1870

 • Betydelse: Vanligen fyrkantig duk af ylle, som hissas på mast eller flaggstång, för att utvisa den rådande vinden, angifva ett fartygs nationalitet och så vidare

  Synonymer: fana, baner, standar, vimpel, standert

Källa: "Svenska språkets synonymer" av A.F. Dalin. Utgiven 1870.
Vissa ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media.

Historik för flagg

 1. flagg, 1757, i sammansättning tidigare, eller flagga, substantiv, Hund 1605: flagge, Girs († 1639): pl. flaggor, motsvarande danska flag, från lågtyska, nyhögtyska flagge = engelska flag, till urgermanska flag- i fornisländska o. fornnorska flǫgra, fladdra, osv.; jämför norska flaga, fornsvenska vædherflagha, vindstöt, osv.; biform till flak-, jämför flacka. Säkerligen har lågtyska flagge och så vidare bildats av ett *flaggōn, fladdra, med intensivisk konsonantförlängning; se författare Mediagem. s. 41. — Härtill verbet flagga, t. ex. Leopold, motsvarande lågtyska, nyhögtyska flaggen.

Not: Texten bygger på "Svensk etymologisk ordbok" av Elof Hellquist. Utgiven 1922. Ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media. Fel förekommer på grund av maskinell inläsning av texten.

Rösta på användares bidrag

Är hinta en bra synonym till ordet tipsa?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Axel

  Nordisk form av det hebreiska namnet Absalon som betyder fadern är välgång eller fridens fader.

  Axelina

  Femininum av det nordiska namnet Axel, som i sin tur kommer av det hebreiska namnet Absalon med betydelsen fadern är välgång eller fridens fader.

  Besläktade namn: Acke, Axelia

  Mest sökta

   Hur böjs flagg?

   substantiv
   singular
   obestämd formbestämd form
   nominativen flaggflaggen
   genitiven flaggsflaggens