/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till furste

Hur upplevde du uppläsningen av furste?

eller

Vad betyder furste?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

/1004363/HBSynonymerMobilMid

Liknande ord till furste

Nyhet

furste i ordbok från 1870

Är novitie en synonym till novis?

Hur används ordet furste?

  1. Dessutom kan man vara säker på att någon lokal furste eller diktare man aldrig hört talas om står staty på torget.
  2. Problemet med titeln furste är att termen används på två helt olika sätt.
  3. Åtta dagar efter den egenmäktiga upphöjelsen till furste häktades han av de spanska myndigheterna.
  4. Mannen hette Tipu Sultan och var furste av Mysore i södra Indien.
  5. Rysk furste friade: Det första frieriet kom från Ivan den förskräcklige i Ryssland.
  6. Att Gustaf Cederströms målning Karl XII:s likfärd inköptes av en rysk furste och placerades i dennes palats vållade på sin tid väldig uppståndelse.
  7. Staffan Göthe vakar som en mörkrets furste över deras försök att hålla ordning på sina hjärnspöken.
  8. Trots fotografens otvivelaktigt ljusa väsen är denne mörkrets furste hans ständiga följeslagare.
  9. En framgångsrik furste är mästare på att förställa sig och hyckla i syfte att erhålla andra människors lojalitet.
  10. Han blev furste av Smolensk 1077 och furste av Tjernihiv 1078 och furste av Perejaslav (1094 – 1113).
  11. Han var också furste av Perejaslav (1206), furste av Novgorod-Seversk (1219 – 1226), furste av Tjernihiv (1223 – 1235 och 1242 – 1246), furste av Novgorod (1225 – 1226 och 1229 – 1230), och furste av Galizien (1235 – 1236).
  12. En furste hade enbart rätt att vara furste i den stad där hans far tidigare varit furste ; annars betraktades han som utstött.
  13. 1907 utnämndes han till furste.
  14. Kr., var en Östromersk furste.
  15. Han var barnbarn till furste Taksony.
  16. Denne blev senare furste av Kiev.
  17. Peter Gortjakov var en rysk furste.
  18. utnämndes han av kejsaren till furste.
  19. Vinnaren blev också furste i Andorra.
  20. År 1815 utnämndes han till furste.
  21. 1222 blev han furste av Novgorod.
  22. Varje stam styrdes av en furste ; ofta förenade sig dock flera stammar om en gemensam furste.
  23. Den utspelar sig vid en machiavelliansk furstes hov i renässansens Italien.
  24. Enligt religionsfreden i Augsburg från år 1555 skulle undersåtarna följa sin furstes religion.
  25. Han torde ha varit i någons furstes tjänst under den följande tiden, men oklart vem.
  26. Efterledet Kenese kan härledas till ett rekonstruerat sydslaviskt ord " Kneža", den ursprungliga betydelsen är alltså ' furstes'.
  27. Härolden bar sin furstes vapen på sin häroldskåpa och ansvarade för den heraldiska undervisningen vid hans hov.
  28. Titeln hade efter reformationen tagits i bruk för att beteckna en protestantisk furstes också kyrkliga ledarställning inom episkopalsystemet.
  29. Detta är en äkta furstedikt, ett episkt kväde där skalden värderingsfritt men på ett konstfullt språk redovisar sin furstes liv.
  30. Ru ' sskaja pravda ökade ansvaret för samhällen där någon dödade en knez (furstes) soldater och stärkte feodalherrarnas ställning över sina underlydande.
  31. I denna angriper han Machiavellis Fursten, och menade att en furstes avsikter lyser igenom och att han därför måste ha en god moral.
  32. I äldre tid – 1800-talet och tidigare – kunde ordet guvernör även användas om en person som övervakade och handledde en högättad ynglings eller furstes uppfostran och undervisning.
  33. En furstes dygd består i hans förmåga att vara flexibel, även i moraliska frågor, varför religionen enbart är ett maktmedel, i skarp kontrast till Savonarolas religiösa nit.
  34. Tronen övergick därefter till Ludvigs yngre dotter Hedvig (Jadwiga), men sedan hon förlovats med Vilhelm av Övre Österrike hotade kronan att komma på en tysk furstes huvud.
  35. De undersåtar som inte tillhörde sin furstes religion och vägrade konvertera fick enligt §24 i fördraget rätten att emigrera till en stat som hade ens tro som statsreligion.
  36. Efter en tids inbördeskrig erkände kejsaren vid freden i Augsburg 1555 varje furstes rätt att själv avgöra huruvida kyrkan i vederbörandes furstendöme skulle följa romersk-katolsk teologi eller den Augsburgska bekännelsen.
  37. Samtidigt som han fick god kunskap i allt som ansågs tillhöra en dåtida furstes vetande, fick han också god fysisk träning genom att han tidigt började delta i faderns jakter och långritter.
  38. Machiavelli var en utpräglad realistisk tänkare och räknas som en av dess klassiker, och Fursten har av många betraktats som djupt omoralisk, ofta även av rojalister, då resultatet är viktigare än en furstes moral och intention.
  39. Paraphernalia (bona paraphernalia), latin av grekiska paraferna, av para, bredvid, och ferne, hemgift, det vill säga vad en furstes maka för med sig i boet förutom hemgiften och som är uteslutande hennes egendom, som till exempel utstyrselartiklar och klenoder.
  40. På grund av hennes ungdom rådde oro i Venedig över risken att Caterina skulle gifta sig och Cypern hamna under en utländsk furstes styre och behålla sin självständighet: särskilt fruktades det att hon skulle gifta sig med en prins av Neapel.
  41. Till hans främsta verk räknas Lantfolk på besök i slottet (1853), Tiggarmusikanter (1854), Ett kärleksbrev (Karlsruhes galleri), Sädesmarknaden i München (1861, Kölns museum), En furstes väntrum, Inkvartering av franska soldater i ett slott, Vaccination, Festmiddag, Segerbudskap (1875) och Musikprövning (1880).
  42. Historikern Lars-Olof Larsson har pekat på att Gustav med hänsynslöshet och maktlystnad i kombination med politisk skicklighet i mycket uppträdde i enlighet med den italienske politiske filosofen Niccolò Machiavellis principer för en furstes befästande av sin makt, något som den svenska historieskrivningen ofta uteslutit.
/1004363/HBSynonymerMobilBot
Nyhet

Historik för furste

 • furste, P. Månsson s. 676, motsvarande yngre fornsvenska o. äldre nysvenska förste, från lty.; jämför fornsaxiska, fornhögtyska furisto, medellågtyska vurste, vorste, lågtyska först(e), nyhögtyska fürst; substantivering av en superl, motsvarande först (jämför överste); alltså samma grundbetydelse som i prins.

Dagens namnsdag 2022-08-13

 • Kaj
  Mansnamn med danskt ursprung. Även kvinnonamn som är en kortform av Kajsa: ren eller kysk.

Namn relaterade till furste

 • Sara
 • Fredrika

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs furste?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en furste fursten furstar furstarna
genitiv en furstes furstens furstars furstarnas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2
Testa våra nya ordspel
Kostnadsfritt