<
Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Synonymer till fysik

Vad betyder fysik?

  1. vetenskapen om naturkrafterna och energin i dess olika former
  2. kroppsbeskaffenhet, kroppskonstitution: ha en god fysik || -en
<

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Hur används ordet fysik?

 1. Han var civilingenjör i teknisk fysik och jobbade med spaningsradarsystem när han sadlade om och blev polis.

  Ett annat skäl att söka sig till fysik bortom standardmodellen kan formuleras med frågan om varför Higgspartikeln är så lätt.

  Följden kan bli att exempelvis en fullt utbildad matematiklärare också måste undervisa i fysik eller kemi utan att ha ämnesutbildning i just dessa ämnen.

  Är det ett rimligt krav att en elev som vill gå på gymnasiets naturvetenskapliga program själv bör vara minst godkänd i fysik och biologi i årskurs nio?

  Målmedvetet men alltid under de mäktigas radar studerade hon fysik och avancerade till Vetenskapsakademin i Östberlin.

 2. Antonia Göransson en raket med stark fysik till vänster.

  Williams muskulösa kropp och starka fysik imponerar men har också väckt misstankar av det slag som även vältränade fransyskan Amelie Mauresmo tvingades leva med under sin karriär.

  Men hann visa sin teknik och fysik när han täckte bollen.

  Företagen söker chefer med god fysik så att cheferna klarar av den stora arbetsbörda som det innebär att leda ett internationellt storföretag.

  Styrka och fysik ska naturligtvis finnas med bland de avgörande faktorerna men inte som nu ha större betydelse än teknik och rackethantering.

<

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Historik för fysik

 1. fysik, från franska physique och så vidare, till forngrekiska adjektiv physikós, avledning av forngrekiska phýsis f., natur = urindoeuropeiska *bhu-ti-s, till roten bhu, växa, vara, bliva, i forngrekiska phýō, alstrar, latin fūi, har varit, svenska bo, bygga och så vidare Jämför följ.
<

Not: Texten bygger på "Svensk etymologisk ordbok" av Elof Hellquist. Utgiven 1922. Ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media. Fel förekommer på grund av maskinell inläsning av texten.

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Angelika

  Latinskt namn som betyder änglalik.

  Angela

  Italienskt namn som betyder ängel. Även en kortform av det latinska namnet Angelika: änglalik.

  Besläktade namn: Angelina

  Hur böjs fysik?

  substantiv
  singular
  obestämd formbestämd form
  nominativen fysikfysiken
  genitiven fysiksfysikens