Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Hur används ordet girig?

 1. Alica Apps säger att hon tycker synd om Gaga som hon menar bara är en plastdocka som skapats av en girig musikindustri.

  Misskötta banker med för högt risktagande och drivna av en girig bonuskultur har varit ett av finanskrisens huvudnummer.

  Men det Borg valde att inte berätta är att bakom vargmasken döljer sig med största sannolikhet inte en girig kotlettkammad spoling i London City utan en snäll gråhårig tant i en tysk småstad.

  Den som ställde frågan ansågs vara girig och gnällig och misstänktes omedelbart för att inte vilja ha någon offentlig sektor över huvud taget.

  För en miljon dollar per år ska president Teodoro Obiang Nguema Mbasogo förändra bilden av sig själv som girig och korrupt ledare för ett av Västafrikas rikaste oljeland.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

girig i ordbok från 1870

Källa: "Svenska språkets synonymer" av A.F. Dalin. Utgiven 1870.
Vissa ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media.

Historik för girig

 1. girig, fornsvenska girugher = forndanska girig (danska gjerrig), norska girug; väl inhemskt, möjligen dock senare påverkat av det etymologiskt identiska medellågtyska girich, nyhögtyska gierig (fornhögtyska girig), av roten i begära, gärna. — Ordet är att skilja från urgermanska gīr- i norska gīr, begär, fornhögtyska giri, girig, gêr, gam (nyhögtyska geier, svenska familjenamnet Geijer), som är en r-avledn. av urindoeuropeiska ghi, gapa, i latin hio, med n-avledn.: fornisländska o. fornnorska gína detsamma o. med m-avledn. i svenska dialekt ugnsgima, järninfattningen kring en ugnsöppning, norska gīma, öppning, skåra, fornisländska o. fornnorska gíma, gap, o, en del nordiska ortnamn t. ex. fornsvenska Gimn, flod i Jämtl. (se författare Sjön. 1: 170, där dock några från fornsvenska ej belagda böra betraktas som osäkra); jämför under gigel samt Gil- o. gäl. — Girigbuk, se buk (slutet).

Not: Texten bygger på "Svensk etymologisk ordbok" av Elof Hellquist. Utgiven 1922. Ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media. Fel förekommer på grund av maskinell inläsning av texten.

Rösta på användares bidrag

Är hinta en bra synonym till ordet tipsa?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Urban

  Latinskt namn med betydelsen artig, belevad eller stadsbo.

  Mest sökta

   Hur böjs girig?

   adjektiv
   positiven girig
   ett girigt
   den|det|de giriga
   komparativen|ett|den|det|de girigare
   superlativär girigast
   den|det|de girigaste