/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till skapa

Hur upplevde du uppläsningen av skapa?

eller

Vad betyder skapa?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

Liknande ord till skapa

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är memetekel en synonym till omen?

Hur används ordet skapa?

  1. Det är dags att gå från ord till handling när det gäller kommunala särkrav som fördyrar byggandet och samtidigt skapa ett modernt regelverk för överklaganden.
  2. För att vi ska kunna hantera dessa på ett bättre sätt måste näringsliv och det offentliga skapa en bättre dialog i krishanteringsfrågor där den offentliga sidan måste vara betydligt klarare i sin rolltolkning och styrning.
  3. Den kyrka jag är uppvuxen i har det sociala patoset att skapa kontakter med människor.
  4. Tänk att skapa ett tidrapporteringssystem som människor faktiskt tycker är okej att använda?
  5. Desto svårare hade laget det med passningsspelet och att skapa chanser.
  6. Att arbetsgivare egentligen inte skulle veta vad de efterfrågar eller att det är deras eget ansvar att skapa det faller på sin egen orimlighet.
  7. Målet med rekonstruktionen är att skapa förutsättningar för att göra gruvan lönsam och att hitta en köpare eller samarbetspartner.
  8. Att just guldhandeln har drabbats så hårt beror på att här finns stora värden samtidigt som det är särskilt svårt att skapa säkra system.
  9. Det finns ingen möjlighet att skapa ett urval som både hinner betas av och kan motiveras utifrån kvalitet och relevans.
  10. Manic pixie dream girl har blivit en av få roller en ung identitetssökande kvinna har att välja på när hon försöker skapa sitt liv.

skapa i ordbok från 1870

Historik för skapa

 • skapa = fornsvenska (imperfekt sko p, ännu hos O. v. Dalin o. arkais. långt senare t. ex. O. Sjögren; skapape, skapte), forma, bilda, skapa, anordna, förordna, skaffa med mera, jämte skcepia, dana, motsvarande isl, skapa (pres. -ar), skepja (imperfekt sköp o. skapta), norska skapa (-ar o. -er), danska skabe, gotiska gaskapjan st. verb, fornsaxiska skeppian, fornhögtyska scaffan (nyhögtyska schaffen, varav svenska skaffa) o. scepfen (jämför nyhögtyska schöpfer, skapare), anglosaxiska scieppan, av urgermanska *skap(j)an st. verb, till en urindoeuropeiska rot s/cafc, som haft ungefär samma betydelse som s/cz7; i det till betyd.-utvecklingen närstående skipa, alltså 'forma genom huggning' och dylikt Jämför -skåp o. skåp, beskaffad o. rättskaffens. - Växelform: urindoeuropeiska skabh i skava.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Sven
  Nordiskt namn som betyder yngling, även väpnare och tjänare under medeltiden.

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs skapa?

verb
aktiv passiv
grundform att skapa att skapas
nutid skapar skapas
dåtid skapade skapades
supinum har|hade skapat har|hade skapats
imperativ skapa
particip
presens skapande
perfekt en skapad
ett skapat
den|det|de skapade
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2