Synonymer till hjältemod

/34854081/HBSynonymerPanorama
/34854081/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till hjältemod

Hur upplevde du uppläsningen av hjältemod?

eller
Ur Synonymordboken

Vad betyder hjältemod?

Ur Ordboken

Ordboken är Bonniers svenska ordbok tionde upplagan copyright (C) 2010 Peter A. Sjögren och Iréne Györki.

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

/34854081/HBSynonymerMobilMid

Hur används ordet hjältemod?

 • Not: Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter och romaner.
  1. Höjer man blicken och tittar bortom Sveriges gränser behöver man heller inte leta länge förrän den skriande bristen på hjältemod blir alldeles uppenbar.
  2. Ilska riktades mot dagstidningen Daily Nation som i stället för att visa hjältemod hos polisen valde att bildsätta sin förstasida med ett synnerligen brutalt fotografi av en kvinna vars ansikte var täckt av blod.
  3. Detta inte sagt för att förringa individuella heroiska insatser och individuellt hjältemod och sannerligen inte Lincolns ledarskap.
  4. Miniparken är värd att leta upp för dess lika rörande som ovanliga hyllning till vardagligt hjältemod med livet som insats.
  5. Han berättar bland annat att man efter katastrofen från ansvarigt håll gjorde allt för att hålla fram hjältemod och uppoffringar och vända tragedin till en triumf för brittisk sjömansheder.
  6. Genom sitt hjältemod räddade han fyra personer och på tisdagen belönades han med diplom och silverhjälm av Oslos brandchef.
  7. Detta gjorde att en del polacker som gömde judar föredrog att begrava sitt hjältemod i minnet för alltid eller hålla det hemligt till långt efter kriget.
  8. Vanligen går de äldsta texterna ut på att hylla en kung eller vikingahövding för hans seger över fienden eller hedra honom efter döden för hjältemod under livstiden.
  9. Det är klart att Henrys lumparminnen bjuder på hjältemod och bravader där han till befälens häpnad utmärkte sig som ett under av mod och styrka.
  10. Den amerikanska inställningen till de japanska försöken att göra upp med sin egen brutalitet och sitt hjältemod under kriget är därför felaktig.
/34854081/HBSynonymerMobilBot

Hur böjs hjältemod?

substantiv
singular
obestämd form bestämd form
nominativ ett hjältemod hjältemodet
genitiv ett hjältemods hjältemodets
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
Välj lista

Välj vilken lista du vill spara ordet i, eller skapa en ny lista.


Skapa ny lista
Skapa ny lista

Fyll i ett namn för din nya lista och klicka på spara.

vara har sparats i listan min lista

/34854081/HBSynonymerMPU1
/34854081/HBSynonymerMPU2
/34854081/HBSynonymerMPU3
MATCHAD: adn-000000000000f092

Webbplatsen synonymer.se sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det.