/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder intrauterin?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

/1004363/HBSynonymerMobilMid

Liknande ord till intrauterin

Är novitie en synonym till novis?

Hur används ordet intrauterin?

  1. Författarna analyserade i en stor retrospektiv kohortstudie risken för intrauterin fosterdöd i graviditeter följande efter kejsarsnitt.
  2. Risken för intrauterin fosterdöd vid den andra graviditeten relaterades till om den första förlossningen skett vaginalt eller med kejsarsnitt.
  3. Dessa riskökningar kan jämföras med den trefaldiga risken att återupprepa intrauterin fosterdöd.
  4. Författarna konkluderar också att en tidig identifiering av tillväxtstörda foster sannolikt är en förutsättning för att förebygga en del fall av intrauterin fosterdöd.
  5. Studien understryker det nära sambandet mellan intrauterin undernäring och risk för intrauterin fosterdöd.
  6. Det finns en risk för upprepning av såväl intrauterin fosterdöd som intrauterin tillväxthämning.
  7. Största nivåskillnaden sågs hos de kvinnor som utvecklade en tidig preeklampsi eller preeklampsi med intrauterin tillväxthämning.
  8. Forskargruppen har tidigare presenterat resultat som tyder på att suboptimal intrauterin miljö leder till ökad risk för plötslig spädbarnsdöd.
  9. Vi har svårt att tro att man i Västerbotten både är sämst på att förhindra intrauterin död och nästan allra bäst på att förhindra postnatal död.
  10. När man använder intrauterin insemination måste spermierna " tvättas".
  11. Trots det talas det mer än någonsin om missfall och intrauterin fosterdöd.
  12. De senaste tio åren har siffrorna för så kallad intrauterin fosterdöd legat stadigt, enligt siffror från SCB.
  13. Livmoderns sammandragningar mäts antingen med en extern dosa (tokometer), eller en intern tryckgivare (intrauterin kateter).
  14. – Precis som hela övriga Sverige så har vi också haft intrauterin fosterdöd i vecka 41 +, visst har vi det.
  15. Fosterdöd innebär intrauterin fosterdöd, när fostret dör i livmodern, eller att fostret dör strax efter förlossning.
  16. En dubbel intrauterin insemination har teoretiserats öka graviditetstalen genom att minska risken att missa det fertila fönstret vid ägglossning.
  17. Men en randomiserad studie för insemination efter ovariell hyperstimulering hittade ingen skillnad i levande födelsetal mellan enkel-och dubbel intrauterin insemination.
  18. Socialstyrelsen har ett pågående uppdrag med att ta fram ett nationellt kunskapsstöd kring intrauterin fosterdöd som ska redovisas till regeringen senast den 1 november nästa år.
  19. Nyligen ejakulerade spermier, eller spermier som varit frysta och tinats, placeras artificiellt i livmoderhalsen (intracervical insemination), eller, efter tvätt, in i honans livmoder (intrauterin insemination).
  20. Han utvecklade den intrauterina hormonspiralen.
  21. Sonografi används också som vägledning vid invasiva ingrepp som kateterisering av blodkärl, riktade biopsier, tappningar och intrauterina transfusioner.
  22. Enligt professor C Sutton (University of Guilford Surrey, Uk) det enda alternativet med kliniska data för intrauterint bruk, såsom hysteroskopi.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Dagens namnsdag 2022-08-12

 • Klara
  Latinskt namn som betyder berömd, ljus eller klar.
 • Besläktade namn: Claire, Clarence, Claire, Clarissa, Clary
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2
Testa våra nya ordspel
Kostnadsfritt