<
Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Vad betyder intrauterin

Vad betyder intrauterin?

<

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Hur används ordet intrauterin?

 1. Författarna analyserade i en stor retrospektiv kohortstudie risken för intrauterin fosterdöd i graviditeter följande efter kejsarsnitt.

  Risken för intrauterin fosterdöd vid den andra graviditeten relaterades till om den första förlossningen skett vaginalt eller med kejsarsnitt.

  Dessa riskökningar kan jämföras med den trefaldiga risken att återupprepa intrauterin fosterdöd.

  Författarna konkluderar också att en tidig identifiering av tillväxtstörda foster sannolikt är en förutsättning för att förebygga en del fall av intrauterin fosterdöd.

  Studien understryker det nära sambandet mellan intrauterin undernäring och risk för intrauterin fosterdöd.

<

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Virginia

  Latinskt namn som betyder jungfru.