Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Definition av invalid

  1. (något ålderdomligt) person med permanent funktionshinder, invaliditet, på grund av skada (t.ex. krigsinvalid); permanent skadad

Vad betyder invalid?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Hur används ordet invalid?

 1. Det var det tonfall av frustration och undertryckt vrede som man använder till en hopplös invalid som envisas med att inkräkta på ens fritid.

  Ett ungt par med en liten unge på två år som lekte på en filt och en invalid med ett strakt ben.

  Svårt plågad av sviterna bestämde hon sig för att hellre dö borta än leva som invalid hemma och begav sig trots läkares avrådan till Libanon för att fortsätta sina studier i arabiska.

  En yngre kvinna blev invalid men ingen av de övriga fick några bestående fysiska skador.

  Det gjorde fadern till en invalid både fysiskt och psykiskt.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Historik för invalid

 1. invalid, substantiv, 1758, om franska förhållanden, annars vanligt först på 1790-t = nyhögtyska invalide, av franska invalide, av latin invalidus, kraftlös, till det nekande in- o. valēre, vara kraftig, gälla (se valuta, valör). — Förr enstaka (1747) även i betydelse 'fattighus' eller dyl.

Not: Texten bygger på "Svensk etymologisk ordbok" av Elof Hellquist. Utgiven 1922. Ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media. Fel förekommer på grund av maskinell inläsning av texten.

Rösta på användares bidrag

Är hinta en bra synonym till ordet tipsa?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Germund

  Nordiskt namn som består av betydelseelementen spjut och 'beskyddare*.

  Görel

  Nordiskt namn med betydelsen skyddande spjut.

  Mest sökta

   Hur böjs invalid?

   substantiv
   singularplural
   obestämd formbestämd formobestämd formbestämd form
   nominativen invalidinvalideninvaliderinvaliderna
   genitiven invalidsinvalidensinvalidersinvalidernas