/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till jungfrudom

Hur upplevde du uppläsningen av jungfrudom?

eller

Vad betyder jungfrudom?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

/1004363/HBSynonymerMobilMid

jungfrudom är sammansatt av

Är novitie en synonym till novis?

Hur används ordet jungfrudom?

  1. Enligt min mening dög hennes jungfrudom inte att snyta sig i en gång.
  2. För många kinesiska män är jungfrudom den största tänkbara skönheten.
  3. Inspirerad av tidens jungfrulighetsideal övertalade hon sin make att respektera hennes jungfrudom, vilket han gjorde.
  4. Genom sin skönhet och allmänna präktighet vinner Pamela striden och kan med bevarad jungfrudom vigas med Mr.
  5. Såll har varit en symbol för jungfrudom och förekommer ibland på porträtt av Elisabet I av England.
  6. Dafne hade bett gudarna att på detta sätt få undkomma den enträgne Apollon och bevara sin jungfrudom.
  7. Sexuell oskuld hos en pojke eller man kallas svendom ; motsvarande hos flicka eller kvinna är mödom eller jungfrudom.
  8. Hennes begravning blev en stor tilldragelse, eftersom hon i enlighet med katolsk tro uppfattades som en kvinna som dött för sin jungfrudom.
  9. En intakt mödomshinna sågs då utifrån en sådan tankemodell som ett bevis för att bäraren inte haft samlag, det vill säga har kvar sin mödom eller jungfrudom.
  10. Hon fick ingen formell utbildning, vigde sin jungfrudom till Jesus när hon var sju år, och vägrade när hon kommit upp i tonåren att ingå ett äktenskap som föräldrarna anordnat.
  11. Den unge mannen bröt (" der wilde Knabe brach") rosen – kan förstås tolkas som ett rent fysiskt övergrepp där han våldför sig på henne och tar hennes jungfrudom och det förblir obesvarat om han framledes måste lida för detta i evighet.
  12. Hon var " ej som hon sagts vara utan hade bröst så slappa och andra delar av kroppen i ett sådant skick att han något ifrågasatte hennes jungfrudom" ; " han skulle aldrig i hennes närvaro kunna eggas och styras av att känna henne köttsligen".
  13. Senare porträtt av Elisabet varvar de symboler som representerar imperium – jordglober, kronor, svärd och pelare samt framställningar av jungfrudom och renhet såsom månen och pärlor – med antika allusioner som tillsammans förmedlar en sorts komplex berättelse om Elisabets betydelse och upphöjelse till den elisabetanska erans publik.
  14. Till Anthony Denny sade han att hon ” ej var som hon sagts utan hade bröst så slappa och andra delar av kroppen i ett sådant skick att han något ifrågasatte hennes jungfrudom ”, och konstaterade att ” han skulle aldrig i hennes närvaro kunna eggas och styras att känna henne köttsligen ”.
  15. Mest berömda är hans Hexaëmeron, en utläggning om skapelsehistorien, De officiis ministrorum, behandlande kyrkotjänarnas plikter, hans mot arianerna riktade skrift De fide (om tron), samt hans De virginibus, en hyllning av jungfrudomen vilken givit honom en framträdande position inom mariologin.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Dagens namnsdag 2022-08-12

 • Klara
  Latinskt namn som betyder berömd, ljus eller klar.
 • Besläktade namn: Claire, Clarence, Claire, Clarissa, Clary

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs jungfrudom?

substantiv
singular
obestämd form bestämd form
nominativ en jungfrudom jungfrudomen
genitiv en jungfrudoms jungfrudomens
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2
Testa våra nya ordspel
Kostnadsfritt