/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder jungfrufödelse?

  1. föreställningen om Jesu födelse genom Jungfru Maria

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

/1004363/HBSynonymerMobilMid

jungfrufödelse är sammansatt av

Är novitie en synonym till novis?

Hur används ordet jungfrufödelse?

  1. Här samsas texter om jungfrufödelse hos möss med cut-upberättelser av U K O N - essäer om den politiske filosofen Agamben med antropologiska funderingar kring Buñuels film Landet utan bröd, från 1932.
  2. Polyploidi förekommer även hos groddjur i samband med partenogenes (jungfrufödelse).
  3. Det mest kända exemplet är troligen den kristna föreställningen om Jesu jungfrufödelse.
  4. Denna sällsynta företeelse har fått namnet parthenogenes (" jungfrufödelse"), se även artikeln om självbefruktning.
  5. Även muslimer tror på Jesu jungfrufödelse, vilken omnämns i islams heliga skrift, Koranen.
  6. Enligt hans biologiska mor har Locke ingen far, utan blev till genom en jungfrufödelse.
  7. Å andra sidan kallas mödrarna i Hyndluljóð för " jǫtna meyjar" – mör, jungfrur – vilket leder tankarna till jungfrufödelse.
  8. Fortplantningssystemt varierar stort mellan arterna i gruppen och omfattar båda hermafroditer och sju former av partenogenes (jungfrufödelse).
  9. Inom islam är tron på att Muhammed var ummí och ändå uppenbarade en så avancerad bok som Koranen ett mirakel som kan jämföras med Jesu jungfrufödelse.
  10. Nasaréerna var en tidig judisk-kristen sekt vilken liksom ebioniterna iakttog de judiska lagarna och riterna, men skiljde sig från ebioniterna då de trodde på Jesu jungfrufödelse.
  11. Från vers 35 till 59 berättas om Marias födelse och hur hon får budskapet att hon skall föda en son vid namnet Jesus Kristus, och att det är en jungfrufödelse.
  12. Lukasevangeliet berättar hur ängeln Gabriel besökte en ung israelitisk kvinna vid namn Maria (Maryam) i Nasaret och förkunnar att hon skulle föda " den Högstes son" (alltså Guds son), genom befruktning av den Helige Ande, alltså jungfrufödelse.
  13. Andra kristna trosuppfattningar omfattar Jesu jungfrufödelse, utförandet av underverk och mirakel, Jesu himmelsfärd (upptagandet till himlen) och att han skall komma tillbaka vid tidens slut för att " skilja de onda från de goda" (Matteusevangeliet 16:27).
  14. År 2003 skrev Arborelius tillsammans med pingstpastorn Sten-Gunnar Hedin en medialt uppmärksammad debattartikel som reaktion på uttalanden av Svenska kyrkans dåvarande ärkebiskop K.G. Hammar, som bland annat behandlade ämnen som Bibeln och Jesu jungfrufödelse, vilket ledde till en två månader lång mediedebatt om kristendom.
  15. Muslimerna tror på bebådelsen, jungfrufödelsen och himmelsfärden.
  16. Dessa har ansetts ifrågasätta uppståndelsen och jungfrufödelsen.
  17. Hon hänvisade också till Jackeléns förnekande av jungfrufödelsen.
  18. Bahá ' í erkänner jungfrufödelsen, men tror inte på Treenigheten och tenderar att tolka Jesus mirakel symboliskt och inte bokstavligt.
  19. Islam erkänner även den bibliska jungfrufödelsen och att Jesus var en stor profet, jämställd med Muhammed (alla profeter likställs inom islam, dock anses Muhammed vara den sista och därför den viktigaste).
  20. Han har uttryckt åsikten att orden om jungfrufödelsen i trosbekännelsen är att jämföra med poesi, och att Bibelns texter är färgade av sin tid och av de människor som skrev den.
  21. Congregational Holiness Church tror på en treenig Gud, att Bibelns är inspirerad av Gud, jungfrufödelsen, Jesu död, begravning och återuppståndelse och Hans nära förestående återkomst före Tusenårsrikets inträdande samt på andedop med tungotal som tecken och de nio andliga tjänstegåvorna.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Dagens namnsdag 2022-08-12

 • Klara
  Latinskt namn som betyder berömd, ljus eller klar.
 • Besläktade namn: Claire, Clarence, Claire, Clarissa, Clary

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs jungfrufödelse?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en jungfrufödelse jungfrufödelsen jungfrufödelser jungfrufödelserna
genitiv en jungfrufödelses jungfrufödelsens jungfrufödelsers jungfrufödelsernas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2
Testa våra nya ordspel
Kostnadsfritt