Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Vad betyder kabbeleka?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Hur används ordet kabbeleka?

 1. Man börjar med att längta efter de första sipporna och sen längtar man i tur och ordning efter tussilago och vårlök, gullviva och skogsviol, kabbeleka och konvalj, mandelblom och förgätmigej.

  Falsk kapris har förr gjorts av blomknoppar av gullviva, kabbeleka och svalört (även dessa läggs i ättika före användning).

  Än är det ett par månader kvar till fölning, så hon njuter - tillsammans med Wimla, Estella och Flisa - av vårgräset i den lummiga hagen där klargul kabbeleka och kvardröjande vitsippor lyser längs bäcken.

  Vintergäck är en flerårig lågväxt ört med knölformig jordstam och hör till familjen ranunkelväxter och alltså släkt med kabbeleka och smörboll.

  Ett gult hus där en gammal gumma bott, med en stubbåker som skar sönder barfota fötter, en äng med prästkragar, en gammal å där det växte kabbeleka och smörbollar och en sånglärka som alltid sjöng och steg i skyn när jag klev ut på bron, långt innan alla andra vaknat i huset.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Historik för kabbeleka

 1. kabbelek(a) eller -lök, Caltha palustris, Lex. Linc. 1640: kabbeleka; förr även kalvleka, kalvlök = danska kab(b)eleie, äldre danska kabeleg, danska dialekt kabbeløj, även om Trollius europteus, jämför danska dialekt kabling, kavling, nyhögtyska bachkappeln, Caltha. Trots framställda förklaringsförsök alltjämt dunkelt. Mot tolkningen av senare leden från en avledning till fornisländska o. fornnorska lǿkr, bäck (jämför äldre nysvenska bäckeblomma, nyisländska lækja-söóey och så vidare) tala bland annat de vanliga formerna med -e-.

Not: Texten bygger på "Svensk etymologisk ordbok" av Elof Hellquist. Utgiven 1922. Ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media. Fel förekommer på grund av maskinell inläsning av texten.

Rösta på användares bidrag

Är hinta en bra synonym till ordet tipsa?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Konstantin

  Latinskt namn med betydelsen ståndaktig.

  Conny

  Engelskt smeknamn av det latinska namnet Konstantin: ståndaktig.

  Besläktade namn: Connie, Constance, Konstantia

  Mest sökta

   Hur böjs kabbeleka?

   substantiv
   singularplural
   obestämd formbestämd formobestämd formbestämd form
   nominativen kabbelekakabbelekankabbelekorkabbelekorna
   genitiven kabbelekaskabbelekanskabbelekorskabbelekornas