Vad betyder kabbeleka?

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Är etos en synonym till etik?

Hur används ordet kabbeleka?

   1. Man börjar med att längta efter de första sipporna och sen längtar man i tur och ordning efter tussilago och vårlök, gullviva och skogsviol, kabbeleka och konvalj, mandelblom och förgätmigej.
   1. Falsk kapris har förr gjorts av blomknoppar av gullviva, kabbeleka och svalört (även dessa läggs i ättika före användning).
   1. Än är det ett par månader kvar till fölning, så hon njuter - tillsammans med Wimla, Estella och Flisa - av vårgräset i den lummiga hagen där klargul kabbeleka och kvardröjande vitsippor lyser längs bäcken.
   1. Vintergäck är en flerårig lågväxt ört med knölformig jordstam och hör till familjen ranunkelväxter och alltså släkt med kabbeleka och smörboll.
   1. Ett gult hus där en gammal gumma bott, med en stubbåker som skar sönder barfota fötter, en äng med prästkragar, en gammal å där det växte kabbeleka och smörbollar och en sånglärka som alltid sjöng och steg i skyn när jag klev ut på bron, långt innan alla andra vaknat i huset.

Historik för kabbeleka

 • kabbelek(a) eller -lök, Caltha palustris, Lex. Linc. 1640: kabbeleka; förr även kalvleka, kalvlök = danska kab(b)eleie, äldre danska kabeleg, danska dialekt kabbeløj, även om Trollius europteus, jämför danska dialekt kabling, kavling, nyhögtyska bachkappeln, Caltha. Trots framställda förklaringsförsök alltjämt dunkelt. Mot tolkningen av senare leden från en avledning till fornisländska o. fornnorska lǿkr, bäck (jämför äldre nysvenska bäckeblomma, nyisländska lækja-söóey och så vidare) tala bland annat de vanliga formerna med -e-.

Mina sökningar

Dagens namnsdag

Kennet

Keltiskt namn som sannolikt betyder vacker..

Kent

Kortform av det keltiska namnet Kennet som sannolikt betyder vacker..

Besläktade namn: Ken, Kennie, Kenny

Hur böjs kabbeleka ?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en kabbeleka kabbelekan kabbelekor kabbelekorna
genitiv en kabbelekas kabbelekans kabbelekors kabbelekornas