/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till karikera

Hur upplevde du uppläsningen av karikera?

eller

Vad betyder karikera?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

/1004363/HBSynonymerMobilMid

Är novitie en synonym till novis?

Hur används ordet karikera?

  1. Under det kalla kriget ägnade Jefimov sig åt att karikera politiker från ärkefienden USA.
  2. Men ju närmare man känner Ulla desto mer kan man karikera henne.
  3. Kritikerna ser den som ytterligare ett sätt att förlöjliga och karikera politiker och politikens villkor.
  4. Ribbing ska ha fått drottningen att skratta bland annat genom att karikera Ehrensvärd.
  5. Ribbing ska ha fått drottningen att skratta bland annat genom att karikera Hjärne.
  6. -Det spelar ingen roll om det är rätt eller fel att karikera Muhammed, men han har rätt att göra det.
  7. Kaulbach tog sig för att karikera det han borde förhärliga, han gycklade tämligen omilt med både peruktidens och romantikens koryféer.
  8. Hon underhöll Desideria genom att karikera och förlöjliga omgivningen och hovets medlemmar, något som rapporterades vidare och bidrog till ett dåligt intryck.
  9. Under 1930-talet medverkade han i en rad lätta romantiska filmer och utvecklades senare till en karaktärsskådespelare, där hans specialitet var att karikera förstockade, excentriska miljonärer.
  10. Under studieåren var hans intresse för studier mycket lågt han ägnade sig hellre åt att karikera sina lärare och skolkamrater vilket resulterade i att han tvingades lämna skolan.
  11. Som i de flesta av sina böcker har Le Guin fokuserat mest på de etiska problemen vid kontakter mellan civilisationer som står långt ifrån varandra, och utnyttjat SF-genren för att kunna ta ut svängarna och karikera motsättningarna.
  12. Psykoanalysen däremot fortsätter att skildras, karikeras och inspirera.
  13. Kyrkohederns musik speglar den Viktorianska tidens hymntradition och dialektidiom från landsbygden, medan Miss Wordsworth karikeras genom den allra grövsta form av balladtradition.
  14. Men Moreno, som även tidigare utsatts för hätska attacker men då för sin positiva inställning till dödshjälp och samkönade äktenskap, säger att yttrandet ryckts ur sin sammanhang och att det egentligen handlade om ” ett gott råd ” i ett läge när unga invandrare karikeras och utsätts för generaliseringar.
  15. Afrikanerna är grovt karikerade och barnsliga.
  16. Speciellt är skurkarna extremt karikerade.
  17. Det karikerade omslaget var designat av serietecknaren Robert Crumb.
  18. Realism och karikerade bilder med ironisk överton gjorde hennes böcker populära.
  19. Fastän grunden i vittnesmålet ansågs vara sant, misstänktes han allmänt för mened och karikerade.
  20. Gator, kvarter och ett fåtal byggnader är karikerade, som domkyrkan, Roggeborgen och Konsistoriehuset på Kyrkberget.
  21. Det sades att hon spelade Schylanders kjolroller " med mera sanning, men han karikerade och var roligare".
  22. Hans fartfyllda, karikerade teckningar har bildat skola, ” Marcinelleskolan ”, för en stor del av dagens belgiska och franska serietecknare.
  23. Hans konst i olja består av landskapsbilder från Närkeslätten och i akvarell har han utfört en mängd karikerade sagomotiv.
  24. Under 1800-talets första decennium utförde han en stor mängd akvareller med karikerade scener från Stockholms gatu-och folkliv.
  25. En äventyrsserie som innehåller många komiska element eller starkt karikerade figurer brukar den i regel betecknas som en komisk äventyrsserie.
  26. En kvinnlig motspelare gestaltar såväl Lillemans hustru Evie som hans tre karikerade älskarinnor: ryskan Anja, tyskan Ilse och amerikanskan Ginnie.
  27. Minimalistiska miljöer och närmast klumpigt karikerade gestalter träffar läsaren på ett omedelbart vis, men i grovheten finns en pedantisk komposition.
  28. Hans stramt tecknade, lätt karikerade realism innehåller ofta ett satiriskt element som påminner om den tyska expressionismen hos Otto Dix och George Grosz.
  29. Madsen, som fortsatte att teckna kroki även efteråt, anser att det är till stor nytta när han ska teckna de karikerade rollfigurerna i Valhall.
  30. Stilen på rollfigurerna i omake är ofta i form av " super deformed", det vill säga komiskt förminskade och/eller karikerade versioner av sig själva.
  31. Inom poesin är han en pionjär... Som berättare excellerar han i det burleska och karikerade och skildrar bl.a. toskanskt småborgarskap med ironi och medlidande.
  32. För hennes innehållsrika, ogarderade och självutlämnande scenshower, för ett skådespeleri som i vitt skilda genrer förenar subtil humor med ärligt allvar, och hennes skickligt och kärleksfullt karikerade figurer som blivit älskade ikoner ”.
  33. När Benjamin Britten i sin opera En midsommarnattsdröm (1960) under hantverkarnas skådespel karikerade den vansinnesdrabbade Thisbe, skrev han en typisk banal " vansinnesaria" med ett rörande enfaldigt flöjtsolo.
  34. Om en äventyrsserie innehåller starkt karikerade figurer eller många komiska element brukar den i regel kallas för en komisk äventyrsserie, en serietyp som är något av en brygga mellan humor-och äventyrsserier.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Dagens namnsdag 2022-08-12

 • Klara
  Latinskt namn som betyder berömd, ljus eller klar.
 • Besläktade namn: Claire, Clarence, Claire, Clarissa, Clary

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs karikera?

verb
aktiv passiv
grundform att karikera att karikeras
nutid karikerar karikeras
dåtid karikerade karikerades
supinum har|hade karikerat har|hade karikerats
imperativ karikera
particip
presens karikerande
perfekt en karikerad
ett karikerat
den|det|de karikerade
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2
Testa våra nya ordspel
Kostnadsfritt