/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder kattmynta?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

/1004363/HBSynonymerMobilMid

kattmynta är sammansatt av

Är novitie en synonym till novis?

Hur används ordet kattmynta?

  1. Bosatt i en liten röd stuga i Dalarna är han som musikalisk kattmynta i Tyskland.
  2. Jag har funderat på kattmynta men det måste väl finnas fler växter att välja på?
  3. Man kan gå förbi henne med en skål nyfångade räkor och famnen full av kattmynta men hon bara gäspar lite avmätt och rullar in svansen under sig.
  4. I Sverige blommar kattmynta i juli och augusti.
  5. Arkeologerna har också hittat medicinalväxter som hjärtstilla, kattmynta och malva.
  6. Växten kattmynta lockar till sig katter, men avskys av myggor.
  7. Trots namnet är kattmynta inte en mynta utan tillhör nepetasläktet.
  8. Till Nordamerika har kattmynta antagligen kommit med immigranter från Europa.
  9. Att kattmynta skrämmer bort myggor och många andra insekter är känt sedan länge i flera olika huskurer.
  10. Tidigare forskning har identifierat ett ämne i kattmynta som heter nepetalakton, som är den verksamma substans som skrämmer bort myggorna.
  11. Planen är att sedan studera andra insekter som också reagerar på kattmynta, för att se om samma receptor är inblandad även hos dem.
  12. För katter har Kong ett sortiment av leksaker, inklusive en kattversion av deras " Wubba", såväl som klösbrädor, kattmynta och andra tuggleksaker.
  13. Pulegon, C10H16O, är en naturligt förekommande organisk förening som erhållits från eteriska oljor hos flera olika växter såsom kattmynta, pepparmynta och vinruta.
  14. – Det intressanta är att kattmynta stöter bort myggor redan på avstånd, till skillnad från exempelvis det syntetiska medlet DEET som har effekt först när myggan har landat.
  15. Därför har en grupp svenska och amerikanska forskare nu inlett ett projekt där de ska kartlägga i detalj vad som händer i myggan när den kommer i närheten av kattmynta.
  16. Så man behöver egentligen inte smörja in något på huden för att skyddas av ämnena i kattmynta, säger Nadia Melo, forskare vid biologiska institutionen på Lunds universitet som arbetar med projektet.
  17. Arten flyger till blommande växter: Piggtistlar som Carduus edelbergii och nicktistel, nepetaarter som kattmynta, Nepeta discolor och Nepeta glutinosa, dunörter som kantdunört, ranunklar som bukettranunkel, klöverarter, och maskrosor.
  18. Arten är inte särskilt specialiserad vad gäller näringsväxter, utan besöker blommor som kransblommiga växter (revsuga, vitplister, kattmynta), korsblommiga växter (kål) samt strävbladiga växter (stenfrö, hundtunga, blåeld, troligen också oxtunga).
  19. Det var även Ira Glass, radioprogrammets värd, som skrev bandets första officiella biografi och kallade dem för " levande kattmynta" och beskrev deras låtar som " delvis indierock, delvis stadiumrock, delvis up-pop med en touch av Pixies, The Cars eller Elliott Smith.
  20. Arten är polylektisk, den besöker flera olika blommande växter, som sumakväxter som sumaksläktet och Schinus (brasilianskt pepparträd), flockblommiga växter som (vild morot, palmer som Sabal palmetto, korgblommiga växter som röllika, rudbeckior och gullrissläktet, kaprifolväxter som snöbärssläktet, ärtväxter som sötväpplingar samt kransblommiga växter som Lycopus, pepparmynta, kattmynta och gamandrar.
  21. – Det jag hoppas på är att någon av de här transgena myggorna inte ska reagera alls på kattmyntan.
  22. Den kunskapen skulle kunna göra det möjligt att utnyttja kattmyntans effekt mer effektivt och i större skala, för att skydda människor i utsatta områden mot myggor och myggburna sjukdomar.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Dagens namnsdag 2022-08-11

 • Susanna
  Grekisk variant av ett hebreiskt namn med betydelsen lilja.
 • Besläktade namn: Sanna, Sanny, Susanne, Susie, Sanne

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs kattmynta?

substantiv
singular
obestämd form bestämd form
nominativ en kattmynta kattmyntan
genitiv en kattmyntas kattmyntans
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2