/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder klockstycke?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

/1004363/HBSynonymerMobilMid

klockstycke är sammansatt av

Är novitie en synonym till novis?

Hur används ordet klockstycke?

  1. Bastrombonen har grövre mensur och större klockstycke.
  2. Sousafon är ett basbleckblåsinstrument, liknande helikon men, med framåtvänt klockstycke.
  3. Den har en tenorstämd bordun med ett litet koniskt klockstycke.
  4. Posthornets klockstycke skulle från och med 1912 alltid vara riktat åt vänster.
  5. Till skillnad från denna har skalmejan ett längre klockstycke som förstärker klangen.
  6. Den fick vidgad mensur, större och mer utsvängt klockstycke och med skålformat munstycke.
  7. Fanfartrumpet är en trumpet med långt klockstycke som det ofta går att fästa en fana i.
  8. Det spelas med dubbla rörblad, har en konisk borrning och är försett med ett klockstycke av mässing.
  9. Kroppen är vanligen gjord av bambu (istället för av hårdträ som guanzi) och till den har fogats ett klockstycke av metall.
  10. Instrumentet är tillverkat i trä men har ett uppåtriktat klockstycke i metall som gör att det till utseendet påminner något om saxofon.
  11. Nafīr, nefir eller nfīr är en ändblåst trumpet som består av en metallkon i flera delar som sätt samman och slutar i ett klockstycke.
  12. Den svenska säckpipans konstruktion, med cylindrisk borrning och enkelrörblad, gör att det är det översta (såväl i tonhöjd som över spelpipans klockstycke) öppna fingerhålet som bestämmer tonen.
  13. En unik amerikansk kreation var eufoniet med dubbla klockstycken, vilket inkluderade ett andra mindre klockstycke och en extra ventil som lät musikern använda det mindre klockstycket istället för det större vanliga klockstycket.
  14. Oboe da caccian är krum, läderklädd och har (hos Eichentopf) ett klockstycke av mässing som är svartlackerat på insidan, motsvarande som hos jakthornet (corno da caccia) – troligtvis kommer namndelen da caccia därav.
  15. Den har den traditionella saxofonformen med uppåtböjt klockstycke (till skillnad från den raka sopransaxofonen som liknar en klarinett gjord av mässing) och befinner sig registermässigt mellan den ljusare altsaxofonen och den mörkare barytonsaxofonen.
  16. Eftersom dessa två horn har något olika tonomfång och fördelar använder professionella musiker ett så kallat dubbelhorn som består av både ett F-och ett B-horn som delar på samma munstycke och klockstycke.
  17. På 1600-talet hade den d-stämda skalmejan blivit allt mer opraktisk och omodern, och ersattes av en diskant-pommer, stämd i c´och med samma typ av klaff och mindre klockstycke som de större instrumenten.
  18. Horn är ursprungligen, och rent etymologiskt ett signal-eller musikinstrument skapat av ett djurhorn, t.ex. antilop, bock, buffel, get, ko, oxe, tjur, eller vädur, men idag vanligen ett bleckblåsinstrument med skålformat munstycke och vidgat klockstycke eller ett rörbladsinstrument.
  19. Den framåtriktade klockstycket kom något senare.
  20. Ibland var klockstycket riktat åt vänster, ibland åt höger.
  21. Det andra mindre klockstycket hade ett mer trombonlikt ljud.
  22. Dessa toner går bra att spela även med klockstycket avlägsnat.
  23. Höger hand sticks in i klockstycket, vilket påverkar intonationen, dvs tonhöjden.
  24. Inuti klockstycket har han bland annat monterat mikrokontroller med wifi, rörelsesensorer, LED-lampor och ett batteri.
  25. För högre toner, då de nedersta högerhandsklaffarna är öppna, har klockstycket ingen inverkan alls.
  26. En unik amerikansk kreation var eufoniet med dubbla klockstycken, vilket inkluderade ett andra mindre klockstycke och en extra ventil som lät musikern använda det mindre klockstycket istället för det större vanliga klockstycket.
  27. Kronan var återigen som i 1937 års symbol betydligt mindre än föregångarna och klockstycket och munstycket var något utsvängda.
  28. Liksom hos trumpeten är det koniska förloppet fram till klockstycket förskjutet, medan tonrörets huvuddel var mycket svagt konisk och dessutom mycket smalt.
  29. På klarinetter tillverkade på senare tid är ofta munstycket, och i bland också päronet och klockstycket tillverkat av svart plast i stället för trä.
  30. I blåsinstrument som är cylindriska och i praktiken slutna i ena änden, som klarinetter vid klockstycket, är övertonernas frekvens udda multipler av grundtonens frekvens.
  31. Instrumentet tillverkas numera i trä, lönn för tyskt system och rosenträ för franskt, även om de första rören och klockstycket alltid är i metall.
  32. En fallande skala noterad i C-dur (inga förtecken) erhålles genom att man med fingrarna successivt täcker tonhålen från munstycksänden och vidare nedåt i riktning mot klockstycket.
  33. Barytonet, däremot, är likt trombonen mer cylindriskt (även om det givetvis också är koniskt, dock inte lika mycket) och dess diameter är i mycket större utsträckning konstant än ett eufoniums förutom i klockstycket.
  34. Liksom bastuban har eufoniet en borrning som ökar konstant i storlek från ventildelen till klockstycket, så kallad konisk borrning, till skillnad från cylindriskt borrade instrument som bibehåller en konstant diameter på röret under en större del av instrumentets totala längd.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Dagens namnsdag 2022-08-12

 • Klara
  Latinskt namn som betyder berömd, ljus eller klar.
 • Besläktade namn: Claire, Clarence, Claire, Clarissa, Clary

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs klockstycke?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ ett klockstycke klockstycket klockstycken klockstyckena
genitiv ett klockstyckes klockstyckets klockstyckens klockstyckenas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2
Testa våra nya ordspel
Kostnadsfritt