Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Vad betyder knaster?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Hur används ordet knaster?

 1. För att understryka sina influenser har Matt Ward ofta använt gamla trasiga instrument och lagt till knaster på inspelningarna i efterhand.

  Cliff Bolling har valt att kopiera musiken så naturtroget som möjligt och har inte filtrerat bort knaster och brus från de gamla plattorna.

  Hjärtat som en tystgående svävare aningen över min vilopuls och längs hela väggen dessa höga kyrkoformade fönster som bågnar med ett svagt knaster då kastvindarna faller ut ur novembermörkret.

  Han tryckte in mobiltelefonens anropsknapp och efter ett kort knaster hördes fru Söderströms röst i högtalaren.

  Annika blundade hårt och försökte att koncentrera sig på det som sades bland allt knaster och brus i den dåliga ledningen.

  Ett knaster i gruset verkade befinna sig närmare än de andra fotstegen på väg mot parkeringen.

  Men ett knaster här eller där spelar ingen roll.

  Och en och annan julfirare kommer att tröttna på dammsugning och knaster under fötterna och muttra något om plastgranar.

  Och från brasan sprak och knaster och folk som pratade och skrattade tills elden långsamt falnade i natten.

 1. Jag hade erbjudit honom ett paket knaster och det hade han tagit emot.

 1. Ett knaster hade gått sönder och vi kämpade hela dagen med att ersätta det.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Historik för knaster

 1. knaster, Sahlstedt 1773, jämför: 'Knaste fijnaste röök tobak' Hanselli Vitt. 4: 267, ävensom knaster-tobak 1730 = danska kanaster, knaster, från holländska k(a)naster, av spanska canast(r)o, vidjekorg (här: för förpackning av tobak), av forngrekiska kánastron, korg, till kánna, rör (se kanal o. jämför under tornister). — Betydelse 'dålig tobak' har ordet antagl. fått genom påverkan av det obesläktade knaster, dåligt folk, pack. t. ex. HSH 8, Knorring.

Not: Texten bygger på "Svensk etymologisk ordbok" av Elof Hellquist. Utgiven 1922. Ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media. Fel förekommer på grund av maskinell inläsning av texten.

Rösta på användares bidrag

Är hinta en bra synonym till ordet tipsa?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Joel

  Hebreiskt namn som betyder Jahve är Gud.

  Judit

  Hebreiskt namn som betyder judinna.

  Besläktade namn: Jutta, Jytte

  Mest sökta

   Hur böjs knaster?

   substantivDefinition: ett slags tobak
   singular
   obestämd formbestämd form
   nominativen knasterknastern
   genitiven knastersknasterns
   substantivDefinition: knastrande
   singular
   obestämd formbestämd form
   nominativett knasterknastret
   genitivett knastersknastrets