/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder kortvågig?

  1. (om strålning) som uppträder i korta vågor;
   (om radio) som avser kortvåg

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

/1004363/HBSynonymerMobilMid

kortvågig är sammansatt av

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är novitie en synonym till novis?

Hur används ordet kortvågig?

  1. Förklaringen är att den energi som värmer vår planet kommer i form av kortvågig elektromagnetisk strålning - delvis i form av synligt ljus.
  2. Ljusfenomenen beror på fluorescens (omedelbar ljusemission vid belysning med kortvågig strålning), fosforescens (tidsfördröjd ljusemission efter kortvågig bestrålning), katodoluminescens (ljusemission vid beskjutning med elektroner).
  3. Mörkerspaningssystemet arbetar med kortvågig IR-strålning som har längre våglängd än synligt ljus.
  4. Ett energisparglas har ytbehandlats så att långvågig strålning tillbakareflekteras in i rummet, medan kortvågig solenergi släpps igenom.
  5. Ozon bildas dock kontinuerligt i övre delen av jordens atmosfär med hjälp av kortvågig ultraviolett strålning från solen.
  6. Inom meteorologi benämns ofta den terrestriska strålningen för långvågig strålning, till skillnad mot solstrålning som benämns kortvågig strålning.
  7. Långvågig ultraviolett strålning får turkos att fluorescera i grönt men varken kortvågig ultraviolett strålning eller röntgenstrålning ger samma effekt.
  8. Han var också en entusiastisk radioamatör, och på vinden hade han en för tiden modern, kortvågig sändare på cirka 100 watt.
  9. Dessa båglampor är en utmärkt källa för kortvågig ultraviolett strålning och de har intensiv utstrålning nära det infraröda, vilket används i vissa mörkerseendesystem.
  10. Den elektromagnetiska strålningen från solen, solstrålningen, brukar benämnas kortvågig strålning inom meteorologin och har på jordytan en våglängd i intervallet 0,29-3 µm.
  11. Atmosfärens växthusgaser släpper igenom inkommande kortvågig strålning från solen men absorberar delvis den långvågiga värmestrålning som jorden sänder ut i form av svartkroppsstrålning, något som värmer upp jordens lägre atmosfär.
  12. Forskarna byggde en datormodell av vingmönstret och i simuleringar visade det sig att strukturen var effektiv både för att absorbera långvågig strålning, och att genom de små hålen fånga in kortvågig strålning som kunde absorberas av ett skikt under fjällen.
  13. Förhoppningen är att dessa resultat kommer att leda till enhetlig styrning av kemiska reaktioner, ett sätt att mäta allt kortare fysikaliska processer, samt för högeffektiv generering av långvågig infraröd och av kortvågig ultraviolett strålning.
  14. Gränserna mot den kortvågigare röntgenstrålningen är ganska flytande, och ofta avgör sammanhanget vilket uttryck som används.
  15. Det kortvågiga, intensiva blå ljuset ville inte tändas i forskarnas laboratorier.
  16. Och den energirika kortvågiga strålningen i LED ljuskällor har stark påverkan på människor.
  17. Energin sträcker sig då från 1 keV för den mest långvågiga strålningen till 100 keV för den mest kortvågiga strålningen.
  18. Genom rayleigh-spridning sprids de kortvågiga färgerna som blått och grönt bort och endast de långvågiga, mer rödaktiga färgerna återstår.
  19. Radar använder kortvågiga radiovågor, det vill säga elektromagnetisk strålning, för att identifiera avstånd, höjd och eventuellt färdriktning för olika föremål.
  20. Förledet ultra (latin för ' bortom') kommer av att UV-strålningen befinner sig bortom det mest kortvågiga violetta ljuset i ett spektrum.
  21. Vibrationsspektra finns i det kortvågiga infrarödområdet (ungefär 1 – 5 µm) och spektra från elektronövergångar finns oftast i det synliga och det ultravioletta våglängdsområdet.
  22. Teorin är att när renarna minskar höjden och täckningen av buskar och ris på tundran så ökar albedon, det vill säga den kortvågiga strålingen som reflekteras av jorden tillbaka i rymden.
  23. Också när det är praktiskt taget mörkt i det synliga området finns det tillräckligt mycket ljus i det kortvågiga infraröda området för att ge en klar bild.
  24. Allteftersom ljuset passerar genom atmosfären sprids de kortvågiga (blå) komponenterna mer, och de delar av ljuset som inte sprids får ett proportionellt sett större och större inslag av de långvågiga (röda) komponenterna.
  25. Det kan exempelvis vara IR-bilder, som är känsliga i det kortvågiga infraröda området av ljusets spektrum, där olika vegetationstyper skiljer sig åt mer än i det för människan normalt synliga området.
  26. Förutom de tre typer av tappar som däggdjur har för att kunna se inom det röda, gröna och det blå våglängdsområdet har fåglar nämligen en fjärde typ som möjliggör färgseende även inom det kortvågiga ultravioletta ljusspektrumet.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Magnus
  Latinskt namn som betyder den store.
 • Måns
  Svensk variant av det latinska namnet Magnus: den store.
 • Besläktade namn: Mogens

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs kortvågig?

adjektiv
positiv en kortvågig
ett kortvågigt
den|det|de kortvågiga
komparativ en|ett|den|det|de kortvågigare
superlativ är kortvågigast
den|det|de kortvågigaste
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2
Testa våra nya ordspel
Kostnadsfritt