/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder koscher?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

koscher i sammansättningar

MATCHAD: adn-00000000000c3c9f
/1004363/HBSynonymerMobilMid

Är fermt en synonym till raskt?

Hur används ordet koscher?

  1. Judisk matordning förbjuder blandning av kött- och mjölkmat, men budet om koscher kommer längre in i skriften, så vid detta gudsbesök begicks ingen synd.
  2. Det finns ju flera typer av specialkoster – det finns koscher, halal, olika typer av dieter.
  3. Kor är rena djur i islam och judendom, och tillåtna att äta (halal respektive koscher) till skillnad från bland annat svin och hästar.
  4. Hon har själv kallat detta för " jävligt koscher", vilket står i skarp kontrast till Torah (" Ni ska inte rista in några märken i er hud eller tatuera er.
  5. Som kosmolog har Suntola sedan början på 1990-talet förespråkat en egen alternativ modell som han kallar Dynamic Universe.
  6. Jag känner att det är precis sådant här som gjort Sverige till ett föregångsland inom forskning, säger Max Tegmark, kosmolog på amerikanska universitetet MIT.
  7. Lars Bergström som är kosmolog på Stockholms universitet är tveksam om de mönster som George Efstathiou tror sig ha sett verkligen är statistiskt säkra.
  8. (Ned) Wright är en amerikansk fysiker och kosmolog, som bland annat gjort uppmärksammade insatser i det nobelprisbelönade(2006) COBE-projektet.
  9. Lars Bergström är kosmolog på Stockholms universitet, och han menar att resultaten i stort stämmer med de grundläggande modellerna vi har över hur universum fungerar.
  10. Grundarna är Huw Pris (en filosofiprofessor vid Cambridge), Martin Rees (kosmolog, astrofysiker, och tidigare ordförande i Royal Society) och Jaan Tallinn (en programmerare och en av grundarna av Skype).
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Hur böjs koscher?

adjektiv
oböjligt är koscher
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2