/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till krinolin

Vad betyder krinolin?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

/1004363/HBSynonymerMobilMid

Är novitie en synonym till novis?

Hur används ordet krinolin?

  1. Nordenhök skriver så det formligen frasar av krinolin i dikterna.
  2. Om man fick veta att hon sytt en klänning med krinolin åt Frida skulle man säga att hon inte behövde hjälpen och att hon slösade bort den på brännvin och kläder.
  3. Hennes krinolin var våt av snö upp till knäna.
  4. Här trippar en åtrådd kvinna i krinolin genom en prunkande trädgård.
  5. Vi får se Lena Olin dansa menuett i blond peruk och krinolin i rollen som Francescas mamma.
  6. Jag var ung sångerska iklädd krinolin när jag under en scenrepetition skulle sätta mig på en soffa mellan två frackklädda herrar.
  7. Och inte tänker de ett ögonblick med ömhet på att det finns anhöriga som aldrig fått gå på studentbal klädd i krinolin av duchesse.
  8. ", 1859), Fest im Entschlusse(" Majorskans krinolin", 1857) och Abwarten!
  9. Boken utspelar sig i 1800-talsmiljö ; kvinnorna bär tidstypiska kläder som krinolin och bahytt.
  10. Hon lanserade krinolinen år 1855 -därav kallades hon ibland " drottning krinolin" -och gjorde den omodern 1868.
  11. Berättelserna utspelar sig i en småstad på 1840-talet och tanterna bär tidstypiska kläder som krinolin och bahytt.
  12. År 1718 blev styvkjolen, den så kallade paniern, modern ; det var ett slags krinolin, men till skillnad från 1800-talets krinolin, bredde den sig ut enbart åt sidorna, vilket gjorde den betydligt mer bekväm att röra sig i och sitta i.
  13. Till skillnad från 1800-talets krinolin bredde den ut sig endast åt sidorna och var platt på framsidan och baksidan.
  14. Ballerinaklänning är en typ av klänning som karakteriseras av kjortelns generösa vidd, vilken åstadkoms genom flera lager av stärkta underklänningar eller en krinolin.
  15. Hon lät också lansera jackan (för kvinnor), en kort krinolin för promenadbruk 1863 och bytte ut bahytten mot bredbrättade hattar och hattar utan skärm.
  16. Gurli Linder beskrev henne under 1870-talet som klädd i svart-och vitrutig slängkappa, krinolin (som då var omodernt), stor halmhatt och sotig i ansiktet.
  17. Paniererna utvecklades ur den spanska hovdräkten, där man under 1600-talet hade burit en krinolin trots att det inte förekom i resten av Europa ; omkring år 1720 hade sedan en spansk klänning med krinolin visats i Paris och gjort sådan succé att modet snabbt accepterades i Frankrike och sedan spred sig därifrån till resten av Europa.
  18. Westergaards intresse för kvinnosaksfrågor kom från modern, som i sin ungdom hade gjort uppror mot flera av samtidens normer, däribland att bära en krinolin till sina klänningar.
  19. Det finns en känd amerikansk schlager från början på 1900-talet som börjar " In my sweet little Alice-blue gown..." (melodin heter på svenska " I min blommiga blå krinolin").
  20. År 1859 upphörde den slutligen och även Bloomer själv återgick till kjol med argumentet att det nya modet med krinolin uppfyllde en del av de reformer hon velat framföra med sin dräkt.
  21. Samma princip återfinnes i 1700-talets panier, som höll ut kjolen åt sidorna, samt 1800-talets krinolin, med skillnaden att denna var en öppnare konstruktion där ringarna hölls på plats av vertikala band.
  22. På ett fotografi av akademins ledamöter är hon tillsammans med statliga ingravören Lea Ahlborn den enda kvinnan i församlingen, och står ut på ett märkbart sätt i sin krinolin på första raden längst fram.
  23. Modesäsongen år 1861 lanserade en trattformad krinolin, vars vidd låg på de nedersta ringarna snarare än runt stussen, och under 1860-talet drogs vidden från framsidan till sidorna och koncentrerades sig slutligen åt baksidan.
  24. Christian Diors The New Look tog kvinnan tillbaka i korsetten ; än en gång var midjan åtsnörd och bysten upplyft av korsetten, kjolarna var vida och vadlånga och fördes ut av flera lager underkjolar och krinolin.
  25. Man kan säga att hatten minskade medan krinolinen blev allt större.
  26. Den spanska kragen, krinolinen, de styvt stoppade ärmarna, midjorna och byxorna försvann.
  27. Kännetecknande för den andra rokokon var från 1856 krinolinen, som krävde enorma tygmängder.
  28. Den första krinolinen var en underkjol styvad med tagel, gjord på engelska Thompsons konfektionsfabrik år 1839.
  29. Hon lanserade krinolinen år 1855 -därav kallades hon ibland " drottning krinolin" -och gjorde den omodern 1868.
  30. Den riktiga turnyren utvecklades som en fortsättning av krinolinen ; då krinolinen förändrades i slutet av 1860-talet, kom den att utvecklas till en " halvkrinolin", en så kallad " krinolett", med vidden endast åt sidorna och bakåt ; till slut endast bakåt, och då de nedersta ringarna på krinolinen togs bort, hade man en färdigutvecklad turnyr, som lanserades på den sista kejsarbalen i Paris år 1870.
  31. Den fristående krinolinen av graderade stålringar infördes 1855 i Frankrike i analogi med den under 1700-talets förra del brukades styvkjolen.
  32. Under midjan tillkom för kvinnans del vida skört över den första, trumformade krinolinen, vertugallen, och för mannens del hårt stoppade och stela knäbyxor.
  33. Det rörde sig om en vadlång kjol gjord av en oerhörd mängd tyg, som bars ovanpå flera lager av underkjolar, vilket påminde om den tidigare krinolinen.
/1004363/HBSynonymerMobilBot
Nyhet

Historik för krinolin

 • krinolin, av franska crinoline (1850-t.), av latin crīnis, hår, o. līnum, lin. Först kallad vertugardien eller vertugadin, egentligen 'dygdevaktare', varav svenska vertugad (ve(r)tugall).

Dagens namnsdag 2022-08-12

 • Klara
  Latinskt namn som betyder berömd, ljus eller klar.
 • Besläktade namn: Claire, Clarence, Claire, Clarissa, Clary

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs krinolin?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en krinolin krinolinen krinoliner krinolinerna
genitiv en krinolins krinolinens krinoliners krinolinernas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2
Testa våra nya ordspel
Kostnadsfritt