/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder krokan?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

/1004363/HBSynonymerMobilMid

krokan i sammansättningar

Är novitie en synonym till novis?

Hur används ordet krokan?

  1. Till drottningens femtioårsdag blev det fasanmousse till förrätt, sjötunga som varmrätt, knuten som en kravatt med instucken vildsparris, med hummer och svarta nudlar, krokan och vit och mörk chokladtryffel till kaffet.
  2. De andra pratar om något och det är bara jag som ser att vi far förbi Uppståndelsekatedralen, en förgylld krokan bland gråa pannkakor.
  3. Mitt i Milanos hyperkommersiella centrum med alla modebutiker och dyra restauranger, ligger en mäktig krokan i vit marmor – Milanodomen, ett gotiskt mästerverk påbörjat 1397 och färdigställt först 1812.
  4. Smeten är densamma som används till bottnarna i chokladbiskvier och till krokan.
  5. På utställningen kan man läsa ramsor, gå på bokstavsjakt, vara sjökapten eller prova hattar i tobaksaffären och blir man trött kan man gå in i krokanen och lyssna på musik.
  6. Då började man också göra krokaner som bröllopstårtor.
  7. Sockerbagaren tillverkade konfekt, karameller, glass, krokaner samt tårtor och bakelser, men till skillnad mot konditorn som tillverkade samma slags varor hade sockerbagaren ingen servering – från början betydde egentligen titeln konditor att man var hovleverantör.
/1004363/HBSynonymerMobilBot
Nyhet

Historik för krokan

 • krokan, C. Warg 1755: croquan, 1836: crochaner plur.; av franska croquante detsamma, egentligen femininum till adjektiv croquant, som krasar mellan tänderna, till croquer, krasa, knastra med mera, ljudhärmande; jämför krokett, kroki. — I danska: knäck. 'Krokan' heter där kransekage.

Dagens namnsdag 2022-08-11

 • Susanna
  Grekisk variant av ett hebreiskt namn med betydelsen lilja.
 • Besläktade namn: Sanna, Sanny, Susanne, Susie, Sanne

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs krokan?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en krokan krokanen krokaner krokanerna
genitiv en krokans krokanens krokaners krokanernas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2