/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till lantjunkare

Hur upplevde du uppläsningen av lantjunkare?

eller

Vad betyder lantjunkare?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

lantjunkare är sammansatt av

/1004363/HBSynonymerMobilMid

Är jolm en synonym till lank?

Hur används ordet lantjunkare?

  1. Hans klädsel var en utstuderat knasig blandning av tysk lantjunkare (grön långrock), fiskare (mössan med halvt nedfällda öronlappar) och fri artist (skägget).
  2. Från att ha borgare och lantjunkare som objekt övergick han till att måla högadel och societetsfolk i Bath, dit han flyttade 1760 och där han utvecklade sin eleganta, ofta lyriskt romantiska stil, särskilt markant i porträtt av vackra kvinnor.
  3. Sverige behöver en statsminister, inte en lantjunkare som följer torparvisans livsideal: "Och gräset det växer och grödan den gror, sätt på pannan mor, sätt på pannan mor!"
  4. Nu är det snart fyrtio år sedan Cream och Clapton framstår som en välbeställd och något däst lantjunkare som flugfiskar, samlar på dyrbara urverk och inget intressant har att säga om denna värld.
  5. Schilling var son till en lantjunkare och växte upp på ett gods i närheten av Meissen.
  6. Ordet lever kvar i svenskan i utvidgad form i ord som till exempel fanjunkare, lantjunkare och kammarjunkare.
  7. Elwin, som var son till en lantjunkare i Norfolk, studerade vid Caius College, Cambridge, och lät prästviga sig.
  8. Christopher Hattons far var en lantjunkare från Northamptonshire, William Hatton (död 1546) och hans mors namn var Alice Saunders.
  9. Efter att ha invecklat sig i en långvarig fejd med öns guvernör återkallades han och påbörjade ett liv som lantjunkare och fredsdomare i Huntingdonshire.
  10. En engelsk lantjunkare från drottning Annas regeringstid, exemplifierade Sir Roger en gammal lantlig gentlemans värderingar, och porträtterades som älskvärd men en smula löjlig, vilket fick hans Torypolitik att synas harmlös men dum.
  11. Sedan han 1859 gift sig med Lotten Lindblad, dotter till Adolf Fredrik Lindblad, levde han som lantjunkare på sin egendom Löfvingsborg i Östergötland och delade sin tid mellan militärtjänsten, jordbruket och sina litterära intressen.
  12. Curel utbildade sig till ingenjör, men förde därefter en oberoende lantjunkares liv.
  13. Tidskriftens anläggning är novellistisk: Spectator uppträder i en klubb av stående personer ur skilda samhällsklasser (den av Addison med den mest vinnande humor tecknade gamle lantjunkaren sir Roger de Coverley, köpmannen Andrew Freeport, kaptenen Sentry med flera) och berättar inför dem om dagens händelser.
  14. Han skildrar dels proletariatets lidande och förtryck: bonden, som av nöden förvandlats till ett rasande vilddjur (Zmerzch), bonden, som grymt misshandlas av skogvaktaren och godsägaren, därför att han stulit trä till likkista åt sin son (Zapomnienie), dels också bilden av den bildade samhällsmedlemmen, vilken anser som sin plikt att offra sig för folkets väl och som gör det, fastän själv medveten om det gagnlösa i sitt offer, till exempel den unge läkaren, som, driven av känslan av solidaritet med proletariatet, avsvärjer sig gemenskapen med fadern – lantjunkaren, som skott sig på böndernas bekostnad (Doktór Piotr).
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Hur böjs lantjunkare?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en lantjunkare lantjunkaren lantjunkare lantjunkarna
genitiv en lantjunkares lantjunkarens lantjunkares lantjunkarnas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.

Dagens namnsdag 2022-07-02

 • Rosa
  Latinskt namn med betydelsen ros.
 • Rosita
  Spansk diminutivform av det latinska namnet Rosa: liten ros.
 • Besläktade namn: Rosalie, Rosi, Rosie, Rosina, Rosine

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2