Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Visar resultat för ler, menade du le?

Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Hur används ordet ler?

 1. Scenen är Elyséepalatset i Paris och mitt bland allt bladguld står den franske presidenten och den tyska förbundskanslern och är som ler och långhalm.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Historik för ler

 1. ler = fornsvenska, danska = fornisländska o. fornnorska leir, av urnordiska laiʀa- (varav lapska lair(r)e, rair(r)e), av urgermanska *laiza-, till urindoeuropeiska roten li i latin līno (jämför liniment), forngrekiska alínō, smörjer; se för övrigt lim o. följande Om en labial-utvidgning av samma rot se bliva, libba o. leva. Jämför Lärje, livländare.

Not: Texten bygger på "Svensk etymologisk ordbok" av Elof Hellquist. Utgiven 1922. Ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media. Fel förekommer på grund av maskinell inläsning av texten.

Rösta på användares bidrag

Är hinta en bra synonym till ordet tipsa?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Magdalena

  Grekiskt namn som betyder kvinna från Magdala.

  Madeleine

  Fransk variant av det grekiska namnet Magdalena: kvinna från Magdala.

  Besläktade namn: Lone, Magda, Malla

  Mest sökta

   Hur böjs ler?

   substantiv
   singular
   obestämd formbestämd form
   nominativett lerleret
   genitivett lerslerets