/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Visar resultat för makar, menade du make?

Synonymer till makar

Vad betyder makar?

Ur Ordboken

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

MATCHAD: adn-00000000000c3c9f
/1004363/HBSynonymerMobilMid

Hur används ordet makar?

 • Not: Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter och romaner.
  1. Kommittén vill slopa dagens begränsning som innebär att bara den ena av två makar kunnat omvandla ett av efternamnen till mellannamn.
  2. Skälet till att göra en överföring av premiepensionen mellan makar eller partners kan vara att den ene av dem riskerar få en låg pension.
  3. Efter domarna i HD fick federala myndigheter order om att försäkra att homosexuella makar får samma rättigheter som heterosexuella.
  4. Kanske finns det anledning att ändra på reglerna så att det ges större möjligheter även för makar med särkullbarn att sitta kvar i orubbat bo.
  5. Annars har våra manliga kungligheter varit antingen goda makar eller effektiva i att dölja affärerna för eftervärlden.
  6. Förändringen innebär att den som ska registrera ett äktenskapsförord eller gåva mellan makar nu ska kontakta Skatteverket.
  7. Beskrivningen av henne själv och Felix som unga makar står i bjärt kontrast till den fräscha idyll som Claire förverkligat i villan.
  8. Hur makar ska fördela sina pensioner bäst är också värt att räkna på.
  9. Då ökar den ekonomiska skillnaden mellan makar som kanske inte spelar så stor roll så längre de är gifta men kan bli ett hårt slag för henne vid en skilsmässa.
  10. En förklaring är rimligen att arbetslivet blivit stressigare: minst tid tillsammans tillbringar makar som står mitt uppe i var sin karriär.
/1004363/HBSynonymerMobilBot
Välj lista

Välj vilken lista du vill spara ordet i, eller skapa en ny lista.


Skapa ny lista
Skapa ny lista

Fyll i ett namn för din nya lista och klicka på spara.

vara har sparats i listan min lista

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2
MATCHAD: adn-000000000000f092
MATCHAD: adn-000000000000a07a
MATCHAD: adn-00000000000c2217