Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Synonymer till medan

Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Vad betyder medan?

konjunktion.

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Hur används ordet medan?

 1. Så här är det: elektroniska produkter blir mindre medan tekniken blir mer sofistikerad.

  Flera av dem ska ha omkommit av elstötar medan andra krossats av tåget.

  Markovic hävdar att han äger halva klubben medan Badelt säger sig stå som ensam ägare till verksamheten.

  Resultatet blir dubbelt olyckligt: all press sätts på Israel som är redo till förhandlingar medan världssamfundet samtidigt underlåter att utnyttja det inflytande i positiv riktning som man skulle kunna ha på den palestinska sidan genom de mycket stora biståndsmedel man skänker.

  Den korta räntan var oförändrad medan den långa steg.

 2. Resultatet visar att man generellt sett har fler lediga dagar i norra Europa medan man i södra och östra Europa inte har samma möjligheter till betald semester.

  Pop och techno satte eld under skorna medan jazz och reggae minskade farten.

  Det var långt nog för att sträcka sig in i historieböckerna medan Everetts tal och namn i stort är glömda.

  Sjöström simmar redan fyra individuella grenar medan Coleman är anmäld på tre distanser.

 1. Bilder från olycksplatsen visar hur fyra av vagnarna i tåget spårat ur och lagt sig på sidan medan en annan fått sin centrala del krossad och många skadade satt fastklämda ombord.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Historik för medan

 1. medan, konj., fornsvenska medhan, mæþan, medan, emedan (såsom ännu t. ex. i Bib. 1541), då likväl, ehuru = fornisländska o. fornnorska meðan; jämför danska medens (mens) = äldre nysvenska mäns t., ex. Börk, med senare tillagt s; motsvarande gotiska miþþanei, medan, egentligen: med det att; av med o. en gammal kasusform, þan, till den (jämför då). Jämför emedan ävensom, i fråga om formen, sedan.

Not: Texten bygger på "Svensk etymologisk ordbok" av Elof Hellquist. Utgiven 1922. Ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media. Fel förekommer på grund av maskinell inläsning av texten.

Rösta på användares bidrag

Är hinta en bra synonym till ordet tipsa?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Patrik

  Engelskt namn som kommer från det latinska namnet Patricius vilket betyder förnäm eller adelsman.

  Patricia

  Femininform av det engelska namnet Patrik, som kommer från det latinska namnet Patricius vilket betyder förnäm eller adelsman.