Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Synonymer till medel

Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Vad betyder medel?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Hur används ordet medel?

 1. När en veterinär utför kirurgiska ingrepp i denna region ger man oftast hästen lugnande medel och lokalbedövning.

  Men söker vi svaret på frågan hur man med politiska medel kan få skolan att nå bättre resultat krävs ett annat perspektiv.

  Inte om man menar att folkstyre grundar sig i en syn på människan som autonom förnuftsvarelse som aldrig mot sin vilja får användas som medel för andras ambitioner.

  Daimler hävdar att det kylmedel EU vill att personbilstillverkarna ska använda kan få bilarna att brinna och fortsätter att använda det medel som EU förbjudit sedan nyår.

  Icke straffbara påtryckningar i form av löften om förmåner eller utfrysning och uteslutning ur familjen är vanliga medel för att förmå någon att gifta sig.

  Det är också lätt att förstå varför han med alla medel vill hålla sig borta från USA.

  Trimetoprim är ett antibakteriellt medel som främst används vid infektionstillstånd.

 2. Kommunerna har försökt använda de medel de har till sitt förfogande.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

medel i ordbok från 1870

 • Betydelse: Det, hvarigenom ett ändamål uppnås.

  Synonymer: utväg, hjälpmedel

 • Betydelse: Brukas, i fråga om tid, att utmärka midten af en viss tidrymd.

  Synonymer: mitt, medelpunkt

Källa: "Svenska språkets synonymer" av A.F. Dalin. Utgiven 1870.
Vissa ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media.

Historik för medel

 1. medel, fornsvenska medhel, midhel, medel, medling, medelpunkt, mitt = äldre danska medel, mitt, en inhemsk substantivering av fornsvenska adjektiv *medhel, *meþal i medel- (se detta ord o. mellan), men med betydelse 'medel' lånat från det etymologiskt motsvarande medellågtyska middel (varav danska o. fornsvenska middel), även: mitt = fornhögtyska, nyhögtyska mittel detsamma (se mittel o. mitt 2 slutet), anglosaxiska middel (eng middle), mitt. Jämför medelst. — I fråga om betyd.-utvecklingen jämför det besläktat medellatin medium (franska moyen, varav svenska vardagligt mojeng), egentligen neutr. singular till adjektiv medius; sannolikt beror för övrigt betydelse 'medel' i urgermanska språk på inverkan från detta ord.

Not: Texten bygger på "Svensk etymologisk ordbok" av Elof Hellquist. Utgiven 1922. Ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media. Fel förekommer på grund av maskinell inläsning av texten.

Rösta på användares bidrag

Är hinta en bra synonym till ordet tipsa?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Vega

  Latinsk variant av det arabiska namnet al-Waki, som är namnet på en stjärna i Lyrans stjärnbild.

  Hur böjs medel?

  substantiv
  singularplural
  obestämd formbestämd formobestämd formbestämd form
  nominativett medelmedletmedelmedlen
  genitivett medelsmedletsmedelsmedlens