/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till nyfascism

Vad betyder nyfascism?

  1. neofascism högerextremistiska rörelser efter andra världskriget, främst i Italien

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

nyfascism är sammansatt av

/1004363/HBSynonymerMobilMid

Är jolm en synonym till lank?

Hur används ordet nyfascism?

  1. Är det verkligen mest sannolikt att hans baktanke i detta är att bana väg för nyfascism i Sverige?
  2. Min bok handlar om nyfascism i ett tiotal länder.
  3. I intervjer lät han sedan förstå att han åtminstone inte oreserverat stödde Benoists nyfascism.
  4. – Det vore väl oklokt att säga det i dag när det pågår sådana debatter om vad som är nyfascism och inte.
  5. I beskrivningen av fenomenet används benämningarna ” extremhöger ”, ” nya högern ”, ” främlingsfientlighet ”, ” nynazism ” eller ” nyfascism ”, ” antietablissemangism ”, ” nationalpopulister ”, ” auktoritarianism ”, ” ultranationalism ”, ” nyliberalism ”, ” libertarianism ” och så vidare.
  6. Termen används vanligen för att beskriva fascism, nyfascism och andra ideologier och organisationer som uttrycker extrem nationalism, chauvinism, främlingsfientlighet, rasism eller reaktionära ståndpunkter.
  7. Mari Forssblad träffade honom på partiets kommun-och landstingsdagar för ett samtal om det troliga nyvalet, SD:s motiv för att bryta mot praxis och fälla regeringens budget och epitetet nyfascism.
  8. Många kopplar det till den rasism, nynazism och nyfascism som finns i dag och menar att rasismen inte enbart skall ses som en historisk parentes.
  9. Rörelsen betraktas allmänt som nyfascism, men de som intar tredje positionen bekänner sig vare sig till höger eller vänster politiskt, utan anser sig stå bortom dessa två.
  10. Bland annat historiken Walter Laqueur och den grävande journalisten Martin A. Lee identifierar rörelsen som en ny eller tillsnyggad tappning av nyfascism eller en högerextrem ideologi med betydande idérötter i fascismen.
  11. Men i och med att Benoist 1972-73 (nr 22-23) lät publicera ett hyllningsnummer till Dumézil, vilket fick den franska pressen att undra om Dumézil sympatiserade med Benoist nyfascism, drog Dumézil tillbaka sitt stöd till tidskriften.
  12. Fini sägs ha förändrat nyfascismen " från svartskjortor till oxfordskjortor".
  13. Hon var författare till Italien krisernas år (1969), Det svarta spåret, den italienska nyfascismen (1972) och Nancy, Nancy Eriksson minns (1985).
  14. Nono hade visserligen utgått från existentiella grundsituationer i det mänskliga livet, men hade kopplat dessa till konkreta, aktuella konstellationer, som framställs och liknas vid sådana fenomen som den ökande arbetsmigrationen, det alltmer egenmäktiga polisväsendet, den hotande nyfascismen och de okontrollerbara världskatastroferna.
  15. Till skillnad från nynazismen i Tyskland växte den italienska nyfascismen fram och etablerade sig direkt efter krigsslutet och försvann aldrig från den politiska scenen i Italien, medan nynazismen i Tyskland och Europa mer eller mindre krossades och återfick nämnvärd styrka först under 1980-talet.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Hur böjs nyfascism?

substantiv
singular
obestämd form bestämd form
nominativ en nyfascism nyfascismen
genitiv en nyfascisms nyfascismens
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.

Dagens namnsdag 2022-07-05

 • Laila
  Samiskt namn som sannolikt är en variant av namnet Aila. Eventuellt även ett arabiskt namn som betyder nattlig eller mörk.
 • Ritva
  Finskt namn som betyder spö eller vilja.
 • Besläktade namn: Aila, Aili

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2