/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop
/1004363/HBSynonymerMobilMid

Är jolm en synonym till lank?

Hur används ordet o-ljud?

  1. Ortnamnen uttalas dock olika, i Skottland uttalas ortnamnet med samma engelska o-ljud som i moon och i Australien med samma o-ljud som i bone.
  2. Ortnamnen uttalas dock olika, i Australien uttalas Scone med samma engelska o-ljud som i bone och i Skottland med samma o-ljud som i moon.
  3. Dess uttal var ursprungligen ett kort o-ljud, men förändrades sedan till eller.
  4. [ a: ] övergick till [ o: ] (modernt " å-ljud"), [ o: ] övergick till [ u: ] (modernt " o-ljud") och [ u: ] övergick till [ ʉ: ] (modernt " u-ljud").
  5. Ordet används ibland även om torn som bär antenner, strålkastare, m.m. Ordet är en sammansättning, som uttalas med o-ljud i slutstavelsen.
  6. Hans förslag, vilka av Nordisk familjebok betecknats som " delvis ytterst besynnerliga", omfattade bland annat att ø borde införas som tecken för slutet ö-ljud, ó för slutet o-ljud och så vidare.
  7. Mot att Frosta skulle ha med Frosti att göra talar även att häradsnamnet ursprungligen uttalades med o-ljud som i " hosta", medan mansnamnet var bildat av ordet frost som uttalades med ö-ljud.
  8. På östsidan älven utom Åsen har sammanfallet mellan de nasala motsvarigheterna till o och å resulterat i ett nasalt o-ljud, ǫ, medan på västsidan älven (utom Evertsberg i ett äldre skede), Finnmarken och Åsen i stället har ett nasalerat å-ljud, ą̊.
  9. Till skillnad från konsonantljud kan man skrika med vokalljud.De vanligaste vokalerna i världens språk [ i ], [ a ] och [ u ] ([ i ] motsvarar klangfärgen hos i-ljudet i sil, [ a ] motsvarar klangfärgen hos a-ljudet i katt och [ u ] motsvarar klangfärgen hos o-ljudet i sol).
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Hur böjs o-ljud?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ ett o-ljud o-ljudet o-ljud o-ljuden
genitiv ett o-ljuds o-ljudets o-ljuds o-ljudens
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.

Dagens namnsdag 2022-07-03

 • Aurora
  Latinskt namn som betyder morgonrodnad, även namnet på morgonrodnadens gudinna.
 • Besläktade namn: Aura, Aurore

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2