<
Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Synonymer till perpendikel

Vad betyder perpendikel?

Hur uttalas perpendikel?

 1. [-ick-]
<

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Hur används ordet perpendikel?

 1. Kyrkan, som byggdes mellan 1084 och 1504, representerar alla engelska arkitekturstilar från normandisk till perpendikel gotik.

  Ett kollisionsskott befinner sig akter om den förliga perpendikel, moderna fartyg kan även vara utrustade med ett kollisionsskott för om akterliga perpendikeln beroende av maskinrummets placering.

  Inom båt-och fartygskonstruktion används förliga och aktra perpendikeln vid utförande av konstruktionsritningar.

  Ett kollisionsskott befinner sig akter om den förliga perpendikel, moderna fartyg kan även vara utrustade med ett kollisionsskott för om akterliga perpendikeln beroende av maskinrummets placering.

  Vid äldre klinkbyggen byggdes oftast båten utan mallar eller förtimring och senare, med endast en mall midskepps, det så kallade nollspantet (spantet som sitter där farkosten har sin största bredd) mellan förliga och aktra perpendikeln.

<

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Historik för perpendikel

 1. perpendikel, Grundell o. 1695: -ul-, som matem. term = nyhögtyska, av latin perpendiculum, blylod, sänklod, till perpendere, noga avväga (se per o. pensum).
<

Not: Texten bygger på "Svensk etymologisk ordbok" av Elof Hellquist. Utgiven 1922. Ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media. Fel förekommer på grund av maskinell inläsning av texten.

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Malena

  Kortform av det hebreiska namnet Magdalena som betyder kvinna från Magdalena. Magdalena var en by i Palestina.

  Malin

  Svensk variant av det hebreiska namnet Magdalena som betyder kvinna från Magdalena. Magdalena var en by i Palestina.

  Besläktade namn: Malene

  Hur böjs perpendikel?

  substantiv
  singularplural
  obestämd formbestämd formobestämd formbestämd form
  nominativen perpendikelperpendikelnperpendiklarperpendiklarna
  genitiven perpendikelsperpendikelnsperpendiklarsperpendiklarnas