/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till perversitet

Hur upplevde du uppläsningen av perversitet?

eller

Vad betyder perversitet?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

Liknande ord till perversitet

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är skredorm en synonym till luskung?

Hur används ordet perversitet?

  1. Den fiktiva huvudpersonen är en man vid namn Max Aue som är bödel varken av fallenhet eller perversitet utan av rent ideologiska skäl.
  2. När vi tror att yttersta gränsen i perversitet har nåtts hittar polisen ännu vidrigare former av utnyttjande av minderåriga.
  3. Ingen sätter ifråga att människor i livsfara skall hjälpas även om de själva har försatt sig i faran och även om det handlar om en perversitet som bergsbestigning.
  4. En del vuxna behåller sådan polymorf perversitet enligt Freud.
  5. Jobbik fördömer homosexualitet som en perversitet som borde förbjudas.
  6. – Hbt-personer som är gamla i dag har levt i en tid när homosexualitet var olagligt och betraktades som en perversitet.
  7. – Man sa att det här var en perversitet och att det var en fara för ungdomen, ungdomen kunde förföras till det här.
  8. Under medeltiden stod ordet i hela Norden för en grov ärekränkning, när det gällde män vanligtvis en beskyllning för sexuell perversitet.
  9. Syftet med slöjan skulle vara att skydda barnen mot perversitet, men invändningarna är skarpa: ” Sexfixering ” är vad som ligger bakom sådana uttalanden, fnyser exempelvis juristen Abdulrahman al-Lahim.
  10. ” Han (Lanzmann) ville hjälpa det mänskliga samvetet att aldrig glömma, att aldrig vänja sig vid rasismens perversitet och dess monstruösa kapacitet till förstörelse ” sade han vid en visning av filmen.
  11. På botten av själslivet fann han perversitet ; oförklarliga och fruktansvärda själsrörelser drog till sig och stötte bort hans reflexion, med obotlig melankoli stannade han inför övertygelsen om oföränderligheten av vår existens.
  12. Mest omtalad har dock Harden blivit genom sin långvariga och skoningslösa fejd mot furst Philipp av Eulenburg och dennes närmaste vänkrets, vars inflytande vid hovet han försökte tillintetgöra genom att, först i förtäckta anspelningar och sedan allt tydligare, beskylla dem för homosexuell perversitet.
  13. – Operan är en plattform för fantasier och perversiteter, det är ju därför vi går dit!
  14. Noodles har sagt att pojken på gungan symboliserar den amerikanska drömmen, men att tillägget av en ortos och en kackerlacka visar på stora perversiteter.
  15. Pingstpastorn blev riksbekant när han åtalades efter en svavelosande predikan 2003 i Borgholm, där han bland annat betecknade vad han kallade ” sexuella perversiteter ” som en ” cancersvulst på hela samhällskroppen ”.
  16. Noodles förklarade att Americana inte enbart handlar om de positiva sakerna med amerikansk kultur utan även berörde perversiteter och brister eftersom han ansåg att detta var en del av verkligheten.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Ragna
  Nordisk kortform av feminina namn som börjar på Ragn-: gudamakter.
 • Ragnar
  Nordiskt namn som består av betydelseelementen gudamakter och krigare.
 • Besläktade namn: Reiner, Rauno, Rainer, Ragni

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs perversitet?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en perversitet perversiteten perversiteter perversiteterna
genitiv en perversitets perversitetens perversiteters perversiteternas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2