Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Vad betyder protokoll?

  1. skriftlig redogörelse, vanligen uppdelad i paragrafer, för vad som förekommit och beslutats vid ett sammanträde eller en förrättning: mötesprotokoll, besiktningsprotokoll, föra protokoll
  2. (avdelning inom utrikesdepartementet som handhar) formfrågor för umgänget mellan (representanter för) olika stater || -et;
   pl. =, best. pl. -en

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Uttryck och ordspråk relaterade till protokoll

Uttryck som innehåller protokoll

 • En plump i protokollet
  Betydelse: En fadäs
  Exempel: "Det var en plump i protokollet att hennes svärson inte hade tagit med sig blommor"

Uttryck och ordspråk sammanställda av Sinovum Media.

Hur används ordet protokoll?

 1. Kocken på vårt föräldradrivna dagis ska en gång i veckan skriva upp temperaturen på diskmaskinens diskvatten i ett protokoll som samlas i en pärm.

  Detta protokoll behandlar frågan om barn i väpnade konflikter och ålägger staterna att vidta åtgärder för att barn inte ska delta direkt i denna typ av konflikter.

  Vänsterpartiet vill ha ett socialt protokoll i EU:s fördrag som sätter stopp för den sociala dumping och det hänsynslösa utnyttjandet av arbetskraft som rör sig över gränserna.

  Dagens publicerade protokoll kommer att öka förväntningarna om ytterligare sänkningar.

  Där kommer Riksbanken att kunna föra fram sina synpunkter och det kommer finnas protokoll och redogörelser för diskussionen.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Historik för protokoll

 1. protokoll, 1602: 'holle een protocoll' = nyhögtyska = franska protocole, av m latin protocollum, av medelgrekiska prōtókollon, egentligen: det som är limmat främst, om det första bladet i papyrusrullen, å vilket vissa anteckningar gjordes, till forngrekiska prō̃tos, den främste, förste, o. kólla f., lim.

Not: Texten bygger på "Svensk etymologisk ordbok" av Elof Hellquist. Utgiven 1922. Ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media. Fel förekommer på grund av maskinell inläsning av texten.

Rösta på användares bidrag

Är hinta en bra synonym till ordet tipsa?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Aina

  Finskt namn som betyder den enda.

  Aino

  Finskt namn som betyder den enda.

  Besläktade namn: Aini

  Mest sökta

   Hur böjs protokoll?

   substantiv
   singularplural
   obestämd formbestämd formobestämd formbestämd form
   nominativett protokollprotokolletprotokollprotokollen
   genitivett protokollsprotokolletsprotokollsprotokollens